USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

İnternetten yabancı firma satışları ve bayiliği

08-02-2021

 Alışveriş merkezleri, berberler, marketler ve benzeri birçok yerler satış yapamaz oldu. İnternetten satış yapan yurt içi veya yurt dışı internet siteleri ile satışlar inanılmayacak derecede arttı.
Bu konularda bizlere de birçok sorular ve açıklamalar gelmektedir.
20 ila 30 yaş arası, lisan bilen üniversitenin muhtelif bölümlerinde okuyan veya üniversite bitirmiş gencecik çocuklar, çeşitli ülkelerin, dünyaca tanınmış firmaların bir şekilde bayiliklerini almışlar ve Türkiye’de satış yapmaktadırlar.
Tabii hiç biri vergi dairesine kayıtlı değiller. Birçoğu da üniversite bitirmiş olmalarına rağmen vergi dairesine kayıt olmaları gerektiğinin farkında bile değiller. Ancak, zaman geçtikçe bu satışların bir şekilde kayıt altına alınması gerektiği, vergi dairesine kayıt olmaları gerektiğinin farkına varmışlardır.
Bildiğim kadarı ile bu konuda düzenlemeler yoktur.
Burada yapılanları anlatalım ve bundan sonra da Maliye Bakanlığı tarafından bu tip satışlar için düzenlemeler yapılmasını bekleyelim.
Örneğimiz aşağıda:
Genç, henüz 24 yaşında. İsmi de Ali. Çok iyi İngilizce ve Fransızca bilmektedir. Türkiye’nin en meşhur üniversitelerinden birisini bitirmiştir. Yerinde duramayan, genç, atak ve dünyaya açık bir kişidir.
Bir şekilde dünyaca meşhur bir alışveriş sitesi ile temas etmiş ve o firmanın mallarını internet üzerinden Türkiye’de pazarlama yetkisini almıştır. Bir internet sitesi açmış ve pazarlama yapmaya başlamıştır. Konuyu o kadar ciddiye almış ki, sattığı mallar için broşür bastırmış, internette broşürler üzerinden satış yapmaktadır.
Kendince bir takım çözümler de bulmuş. Diyelim ki bir saç kurutma makinesini listesinde veya broşüründe veya internet sitesinde satışa çıkarmış. Fiyat 150 lira demiş. Ayrıca açıklama yapmış. Saç kurutma makinesi doğrudan doğruya alıcının adına gelecek ve para Türkiye’deki Ali beyin banka hesabına yatacak. Ayrıca mal geldiğinde doğrudan kargo ile alıcıya gelecek ve kargoda belirtilen gümrük masrafları alıcı tarafından ödenecektir.
Saç kurutma makinesi geliyor Mağriptan veya maşrıktan bir ülkeden. Alıcıdan kargo gümrüğü 100 lira üzerinden gümrük vergilerini alıyor.
Böylece mal teslim edilmiş oluyor ama 24 yaşındaki Ali Bey burada rahatsız.
a.Çünkü iyi bir tahsil yapmış
b.Hesabına gelen paraların yarın öbürgün hesabının sorulacağını tahmin ediyor.
c.Ülkesini seviyor
d.Bu ülkenin devletine vergi vermek gerektiğini de biliyor.
e.Bu işlemde cebine 50 TL. gibi bir para kalıyor.
f. Bu paranın vergisi, kdv.si olduğunu biliyor.
g.Ticaret, mümessillik yaptığını ve bir firmasının olması gerektiğini düşünüyor.
h.Ancak, Türkiye’nin mevzuatında internet tüccarlığı, komisyonculuğu veya internetten mal satış veya alışı ile ilgili düzenlemeler olmadığını görüyor.
i.Bu da genci rahatsız ediyor.
Dünyanın globalleşmesi, internet satışlarının internet ticaretinin artması sebebiyle satışların daha da artacağı, yine internet vasıtasıyla ihracatın da artacağı ortadadır.
a.Maliye teşkilatının, istim arkadan gelmesi gibi değil, önceden dünyadaki gelişmeleri takip edip düzenlemeler yapması şarttır.
b.Maliye teşkilatına dünyadaki globalleşmeyi ve yeni doğan ticaret şekillerini takip edip düzenlemeler yapacak elemanlar almalı veya yetiştirmeliyiz.
c.Daha fazla gecikmeden internet ticareti konusunda düzenlemeler yapılmalıdır.
Sonuç olarak İnternet ticareti konusunda detaylı bir düzenleme beklemekteyim.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?