Thunberg, temmuz ayında ‘’Gulbenkian İnsanlık Ödülü’ne layık görüldü ve kendisine verilen 1,15 milyon dolarlık ödül parasını, daha sürdürülebilir bir dünya için çalışan ve doğal dünyayı savunmak için mücadele veren kuruluşlara ve projelere bağış yaparak kullandı.
The Sunday Times ile yaptığı yeni bir söyleşide Thunberg, 18 yaşına girme konusunu açtı ve ideal doğum günü hediyesinin ‘’Gezegenimiz için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarına dair herkesin vereceği söz’’ olacağını, paylaştı.
Genç aktivist ayrıca gezegenimizi kurtarmaya yardımcı olacak nesneleri tüketmeyi, yeni giysiler satın almak da dahil, bıraktığını açıkladı. ‘’En kötü senaryo sanırım, ikinci el giysi alacağım, yenilerine ihtiyacım olmayacak. Mutlu olmak için yeni giysilere gerek yok, ihtiyacım olmayan giysileri almaya da gerek yok, bu yüzden bunu fedakarlık olarak görmüyorum.’’
Thunberg ayrıca, ‘’İnsanlar ne pahasına olursa olsun, iklim krizi hakkında konuşmamak için çok çaresiz olduklarından, dikkatlerini bu konudan uzaklaştırmak için her şeyi yapmaya çalışacaklar. İklim krizi hakkında konuşmak yerine, bunu benim hakkımda bir tartışma konusu haline getirmeye çalışacaklar ya da kişiliğim ya da görünüşüm ya da kız kardeşim ya da her şeyimi önlerine açmaya çalışacaklar. Ama ben bu değerlendirmeleri düşüncelerimden, eylemlerimden uzak tutuyorum.’’ Gelin Thunberg’i biraz daha yakından tanıyalım;
Adı, Greta Tintin Ernman Thunberg, 3 Ocak 2003’te Stockholm’de doğmuş, dünya liderlerine iklim değişikliğine karşı derhal harekete geçmede meydan okumasıyla tanınan İsveçli bir çevre aktivisti.
Thunberg başlangıçta gençliği ve açık sözlü konuşma tarzıyla hem kamuoyunun hem de siyasi liderlerin ve meclislerin dikkatini çekti. Dünya liderlerini, iklim değişikliği krizini ele almak için yeterli eylem gerçekleştirmemeleri nedeniyle, açık dille eleştirdi.
Thunberg’in aktivizmi, ebeveynlerini kendi karbon ayak izlerini azaltmak için çeşitli yaşam tarzı seçeneklerini benimsemeye ikna ettikten sonra başladı. Ağustos 2018’de, 15 yaşında iken, ‘’İklim İçin Okul Grevi’’ yazan bir tabelayı taşıyarak, iklim için daha güçlü eylem çağrısı yapmak için İsveç Parlamentosu önünde okul günlerini geçirdi. Kısa süre sonra diğer öğrenciler de benzer pankartlarla kendisine katıldı ve ‘’Okul İklim Grevi’’ hareketi başlattılar.
Thunberg 2018 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda konuştuktan sonra, her hafta dünyanın bir yerinde iklim grevleri yapıldı.
2019’da Birleşmiş Milletler İklim Eylem Zirvesi’ne katıldığı Amerika’ya gitti, zirvede yaptığı konuşmada ülkelere duyarsızlıklarını hatırlatarak ‘’Nasıl cüret edersiniz?’’ diye haykırdığı konuşması uluslararası medyada çok geniş biçimde yer aldı, değerlendirildi.
Dünya şöhretine çok hızlı yükselişi onu hem bir lider hem de eleştirmenlerin hedefi haline getirdi, dünya medyasında ‘’Greta Etkisi’’ olarak tanımlandı.
Kendisine verilen sayısız ödüller içinde, Kraliyet İskoç Coğrafya Derneği Onursal Kardeşliği, Forbes Dünyanın En Güçlü 100 Kadından biri oluşu, 2019 ve 2020 NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜNE üst üste iki yıl aday gösterilmesi, öne çıkıyor.
Dünyanın ve İnsanlığın karşı karşıya olduğu bu doğa felaketiyle bizim çocuklarımız da bilgilendirilse, mücadelede atılan adımlar anlatılsa, inanıyorum ki bizim de birçok ‘’Greta’’larımız doğar, onlar da yeni fikirlerle mücadelenin ön sıralarında yer alırlar…
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?