Microsoft’ un sahibi, dünyanın en zengin insanlarından Bill Gates’in eşinden ayrılacağı haberleri medyada geniş yer aldı.
Jeff Bezos’un eşinden boşanmasından sonra gerçekleşen bu ayrılıkla paranın insanı mutlu etmediği düşüncesi genel bir destek görür hale geldi.
Bizim bugün ele almak istediğimiz konu ekonomik alanda doğru karar vermeyle ilgili. Hepimiz her gün ekonomik sonuçları olan kararlar almaktayız. “Şu işi yapayım”, “Bunu elden çıkarıp şunu alayım” gibi… Çoğunlukla alınan kararlardan memnun olunmaz. Keşkelerle başlayan kelimeleri hepimiz kullanırız. Bunun bir nedeni aklımızın diğer alternatifte kalması olsa da çoğunlukla alınan kararları tetikleyen sebebin korku olmasıdır.
Bill Gates çok tartışılan bir figür, kendisini pandeminin arkasında olmakla suçlayanlar bile olduğuna şahit olduk. Bilgisayarları ele geçirmiş, dünyanın en zenginlerinden birisi şimdi de insanlara çip takarak dünyayı yönetecek…
Boşanma haberlerinde “dünyanın en zenginlerinden” sıfatı yanında, “Microsoft’un sahibi Bill Gates” kullanılmaktaydı.
Oysa Bill Gates bugün Microsoft’ ta sadece % 1,08’lik bir hisseye sahip bir yatırımcı.
Bill Gates’ in zenginliği Cascade isimli fonla yaptığı yatırımlardan oluşmakta. Traktör üretiminden, et ticaretine, atık yönetiminden, otomobil distribütörlüğüne klasik alanlarda faaliyette bulunan yatırımları zenginliğinin çok büyük bir bölümünü meydana getirmekte.
Gates’in 2000 yılından itibaren Microsoft’taki hisselerin sattığı biliniyor. Sanırız ürettikleri yazılımların daha büyük değerlere ulaşmayacağını düşünmüş olmalı ki; sembolik bir payla Microsoft’ ta hisse bırakmış.
Geleneksel iş alanlarında uzun vadede değer kayıplarının olmayacağı hesabının bugüne gelindiğinde çok doğru olmadığı görülmektedir. Bugün dünyayı yönettiği söylenen insanın Microsoft’taki hisselerini elinde tutması durumunda varlığı ne olurdu sizce?
Bu noktada yapılan araştırmalar iki olasılığı gündeme getiriyor. Bir hesaplamaya göre 860 milyar USD, diğerine göre 400 Milyar USD fazla bir servete sahip olacaktı. Hangi hesaplama doğru olursa olsun Gates’in bile hayatta doğru kararlar veremediği anlaşılmaktadır.
Hepimiz insanız, doğa üstü güçlerimiz yok. Hayat, bazen çabalarımızı ödüllendirerek bizleri bir yerlere getirebilmektedir. Ancak bu her zaman her şeyi doğru yapacağımız anlamı taşımamaktadır.
Doğru karar aldık diye mutlu, yanlış karar aldığımızda mutsuz olmak anlamsızdır. Mutlu olmak için sahip olduklarımızın değerini anlamamız yeterli olacaktır.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?