Yıldırım Bursa’nın en sorunlu, yurt içi ve yurt dışı göçlerden en fazla nasibini almış, çarpık kentleşmiş dar alanda en yoğun nüfusun yaşadığı ilçesi…
Dolayısıyla ilçede değişim ve dönüşüm oldukça zor. Zamanında emlakçılar tarlaları, şeftali bahçelerini hisseli parsel olarak sattılar.
Hatta emlakçılar bakkal kağıdına daracık sokaklar, yan yana evler çizip, belediyelerin plan işlerini bile üstlendiler.
Bu nedenle de Yıldırım’da on binlerce konutun tapusu bile yok. O yüzden sık sık Yıldırım’da tapu dağıtma törenleri düzenleniyor. Hala doğalgaz bekleyen mahalleler var.
Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Mevlana Kentsel Dönüşüm alanında basın toplantısı düzenledi. Böylece Bursa basını olarak yeni binaların yapılacağı alanları da görmüş olduk.
ŞEHRİN YÜZDE 1’LİK ALANINDA YÜZDE 21’LİK NÜFUS!
Toplantıya Ak Parti Yıldırım İlçe Başkanı Ali Erbay, BTSO İnşaat Konseyi Başkanı Ali Tuğcu, İMSİAD Yönetim Kurulu üyeleri ile belediye bürokratları da katıldı.
Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz Yıldırım’daki yapı stokuna atıfta bulunarak Anadolu’dan Balkanlar’dan gelen insanların ‘Başımı sokacak bir yer olsun yeter’ dediklerini, ancak günümüzde bu bakış açısının değiştiğini söyledi.
YAZ BOZ TAHTASINA DÖNEN İMAR PLANI SORUNU ÇÖZÜLDÜ!
Yıldırım’da imar planı sorununa dikkat çeken Başkan Oktay Yılmaz, sorunu nasıl çözdüklerini anlattı:
“Bizden önceki Özgen Başkan ile İsmail Başkan döneminde de adımlar atıldı. Yıldırım’ın üçte birinde imar problemi vardı.
Yavuzselim, Mevlana ve Şirinevler Mahallesi’nde 100 bin kişilik, 25 bin hak sahibini ilgilendiren imar uygulamaları başladı. 25 bin hak sahibini aynı anda dağıtacaksınız ve hiç kimse olumsuz etkilenmeyecek! Bu pek mümkün olmuyor…”
Mahkemeye intikal neticesinde imar planlarının defalarca bozulduğunu söyleyen Başkan Yılmaz “Biz imar planlarını yapalım ama kalıcı olsun” diyerek durumu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na arz ettiklerini anlattı:
“İmar Kanunu’nda 18. Maddede değişikliğe gidildi. Bursa’nın talebi, bakanlarımızın, milletvekillerimizin, büyükşehir belediye başkanımızın desteği ile oldu. Şimdi imar planlarını yapıyoruz. Artık bozulmayacak. İtiraz eden olursa ve mahkeme karar verirse de Bakanlık ya da belediye tazmin edecek…”
Başkan Yılmaz imar plan çalışmalarının yapıldığı Değirmenönü Karapınar’da yaklaşık 4 bin; Karapınar 2. Etap’ta da 2 bin 290 hak sahibine tapu dağıtıldığını anımsattı. 2022 yılında Yavuzselim, Mevlana’dan Demetevler’e kadar olan bölgede 30 bin tapu dağıtacaklarını söyledi.
Yıldırım’da sosyal ve kültürel yaşamı da destekleyerek Mümine Şeremet Uyumayan Kütüphanesi’ni hayata geçirdiklerini, yeni kültür merkezleri, spor tesisleri inşa ettiklerini anlattı. Yıldırım’daki yeşil alanları ise 1,5 milyon metrekare artıracakların anlattı…
MEVLANA’DA KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN BAŞARI ÖYKÜSÜ
Başkan Yılmaz Mevlana Kentsel Dönüşümü uzlaşı sürecini anlattı:
“Kentsel dönüşüm sürecinde ‘biz müteahhitlik yapmayacağız’ dedik. Kentsel dönüşüm uzlaşı gerektiriyor. Vatandaşa anlattık; ‘Bizim kriterlerimiz var, şehrin siluetini bozacak, yoğunluğu artıracak projeleri desteklemeyeceğiz. Ama planlara destek veririz. Müteahhide karşı sizi savunuruz. Siz isterseniz yaparız’ dedik. Mevlâna Bölgesi hisseli tapulardı.
Mevlana Mahallesi’nde 7. ve 8. etapta bizden önce yüzde 40 uzlaşma sağlanmıştı.”
HÜMA HATUN EVLERİ ÖRNEK OLDU
Ve dönüşen konutlardaki değişen yaşam biçiminin de insanları uzlaşı yönünde etkilediğine dikkat çekti:
“Hüma Hatun Sitesi İsmail Başkan döneminde başlamıştı. Onlar tamamlandı, tapularını dağıttık. Oradaki yaşam mahalle sakinlerinin hoşuna gitti.
Zorla güzellik olmaz. Biz net bir şekilde söyledik, ‘Artık daireye daire yok’ dedik, kabul ettiler. ‘Arsa maliyeti ve enkaz maliyeti ile size inşaat maliyetine daire veririz ama fark çıkar’ dedik.
Onu da kabul ettiler, ‘Ama iki yılda ödeyemeyiz’ deyince yasada kentsel dönüşüm için 10 yıllık vade vardı. TOKİ koşullarında 10 yıl vade açtık. Uzlaşma yüzde 80’e ulaştı. Hedefimiz daha yüksekti. Aileler ile görüşmeye devam ettik.”
MEVLANA’DA MAHKEMESİZ, KAMULAŞTIRMASIZ YÜZDE 100 UZLAŞI
Başkan Yılmaz, başta uzlaşmayan aile büyüklerinin çocukları tarafından ikna edildiğine değindi:
“Bugün itibariyle uzlaşma oranı yüzde 100… Hiçbir vatandaşla yasal süreç yaşamadık. Hiç kamulaştırma yapmadık. Bu yüzde 100 uzlaşma bize kentsel dönüşüm sürecinin nasıl yönetileceği konusunda fikir verdi. Şimdi artık mahalleli ‘Niye 7. ve 8. etaptan başladı da 1. ve 2. etaptan başlamadı?’ diye soruyor…
8.etapta da yüzde 80 uzlaşma sağlandı. Konutların bir kısmını da yıktık. Emsal 2,50 olmasına rağmen biz 2.30 kullandık. Zemin artı 7 ve zemin artı 8 kat olmak üzere iki farklı konut uygulamamız olacak. 7. Etap’ta, 301 konutu yıkıp yerine 644 konut ve 177 dükkân yapacağız. 8. Etap’ta ise 599 konutu yıkıp 600 konut inşa edeceğiz.”
TOKİ İHALEYİ YAPTI, TEMMUZ AYI İÇİNDE TEMEL ATILACAK!
Başkan Yılmaz’ın verdiği bililere göre; 7. Etap’ın İhalesi TOKİ tarafından yapıldı… Temeli ise temmuz ayında yapılacak. 2022 yılı sonunda bitmesi, Şubat 2023’te ise teslimi öngörülüyor.
Yıldırım’da müteahhitler / özel sektör eliyle de süren kentsel dönüşümler var. Başkan Yılmaz şu bilgileri paylaştı:
“Yunus Emre’de büyük bir dönüşüm var. Sinandede ve Davutdede mahallelerinde de öyle. 75. Yıl, Esenevler Mahallesi de müteahhitler eliyle dönüşüyor.
Mollaarap’ta kayan heyelan bölgesinde uzlaşmada yüzde 70’e ulaştık. Yüzde 30’u kaldı. Uzlaşarak satın almalar gerçekleşti. Oraya da rezerv alandan yer göstereceğiz. Bölgeye 50 dönümlük kent parkı kazandıracağız.’
‘MEVLANA’DA TOKİ’DEN KİRA DESTEĞİ ALINDI’
Toplantının soru cevap kısmında Başkan Oktay Yılmaz Mevlana Mahallesi’ndeki kentsel dönüşüm sürecinde TOKİ’den kira desteği alındığını söyledi. Hak sahiplerine çıkacak farkın ise 40, 50 bin lira arasında olacağı bilgisini paylaşırken, kentsel dönüşüme giren binalarda asıl değerli olanın kat sayısı değil arsanın büyüklüğü olduğuna dikkat çekti.
Derelerin rekreasyon çalışmalarını yapmadan önce DSİ’nin ıslah çalışması yapması gerektiğine dikkat çekti:
“Dokuzgözeler’in tahsisini istedik. Islah yapmadan çalışma yapmamız mümkün değil. DSİ ıslah çalışmalarını Samanlı, Şirinevler ve Demetevler’e ve Karapınar’dan Değirmenönü’ne kadar yapacak. Deliçay ıslah edilecek…”
OVA KORUMA BÖLGESİ’NDE ŞEHRİN DİNAMİKLERİYLE KARAR VERİLECEK
Samanlı’da bazı konutlarda doğalgaz sorununun yaşandığı sorusu üzerine Başkan Yılmaz şu bilgilendirmeyi yaptı:
“Çocukluğumda burada mısır tarlaları vardı. Buraları Şeftali bahçesiydi. Planlar yerleşimden sonra gelişmiş. Su, elektrik, doğalgaz insan hakkıdır. Su ve elektrik için yasa çıkartıldı. Bursagaz’ın hazırlıkları var. Millet, Vakıf, Şirinevler, Hacıvat, Arabayatağı mahallelerine doğalgaz verilecek. Ova koruma bölgesi ise şehrin tüm dinamikleriyle karar verilecek bir süreç…”
Yıldırım Bursa’da en çok kentsel dönüşüme ihtiyaç duyulan ilçe… Mevlana’da başlayan uzlaşı temelli kentsel dönüşüm; tüm ilçedeki başarı hikayesinin ön sözü olmuştur. Darısı tüm Yıldırım’ın başına…