Çıktı, çıkacak derken hayvan severler yasanın çıkacağına dair umutların yitirmeye başlamışlardı…
Türkiye’nin her yerinden kolu, bacağı, kafası kesilmiş, yakılmış kedi köpek yavruları sosyal medyaya yansıyıp duruyor, insanlar isyan ediyordu…
Onların da canı var. Üstelik binlerce yıl önce kedileri fareleri avlasınlar diye; köpekleri de vahşi hayvanlardan korunmak adına bizim türümüz evcilleştirdi. Yani bizlerle yaşamak onların suçu değil…
ESKİ BURSA EVLERİNDE KEDİLER İŞLEVSELDİ
Eskiden Bursa’da evler ahşap yoğunlukluydu. Özellikle de 1855 depreminden sonra beton bina yapımına kısıtlama getirilmişti. Bahçeli ahşap evlerde fare çok olurdu.
Kedilerin fare yakalamak gibi işlevsel bir görevi olduğundan neredeyse her evde kedi bakılırdı. Kediler evlerin içinde, bahçelerde, sokaklarda gezinir dururlardı. Ama sahipliydiler. Çoğunun evi vardı.
Köpeklerin işlevi ise kırsal alanlardaydı. Şehrin sokaklarında sürüler halinde dolaşan köpeklerin zehirli etlerle zehirlenmesi belediyelerin adetindendi… Barınak falan yoktu. Yakalanıp toplanan sokak köpekleri bir şekilde itlaf edilirdi.
20 yıl önce Uludağ Üniversitesi GörükleKampüsü’nde lojmanlarda kalan bir akademisyen yana yakıla demişti ki “Gül Hanım, bütün köpekleri öldürdüler, topladılar. Kepçe ile çukur kazıp gömdüler… Çok üzgünüm. Tasmalı, baktığımız köpeği de öldürmüşler… “
Ttırımtırım köpeklerin toplu gömüldüğü yeri aramıştım. Bulamamıştım…
Ziraat Fakültesi’nin arka tarafında bir gölet vardı. Çok sonraları bir akademisyen, oralarda sapa bir yere dozerle çukur açılıp itlaf edilen köpeklerin toplu halde gömüldüğünü itiraf etmişti.
(O aralar yerleşkedeki sokak köpekleri birkaç akademisyen ile öğrenciyi ısırmış, hastanelik etmişti… İnsanlar özellikle hava karardıktan sonra fakülteler arasında yayan yürümeye korkuyorlardı. Yine de yapılana gerekçe olamaz.)
BELEDİYELERİN BARINAK VE KISIRLAŞTIRMA SORUMLULUĞU
Epeydir ilçe belediyeleri topladıkları sokak köpeklerini zehirli et ya da zehirli iğnelerle itlaf etmiyor… Onun yerine toplayıp diğer ilçelerin meskûn mahallerine salıveriyorlar! Bunun adına da deşarj diyorlar.
Artık onlar da sokak hayvanlarını toplayıp kendi sınırları dışındaki yerlere atamayacak. Zira yasa sokak hayvanları için barınak yapılmasını, kısırlaştırmayı zorunlu kılıyor… Dijital kimlik de takmak zorunda kalacaklar.
Yasa çıktı çıkmasına da…. Hayvan hak savunucuları pek memnun değil. Hayvanlara yönelik şiddetin cezasız kalacağı yönünde itirazları var…
Ben pek öyle bakmıyorum. Belki toptancı bir anlayış ama hiç yoktan iyidir. En azından artık mal değiller ve cüzi bir para cezasıyla yırtamayacaklar…
ARTIK ‘ÇOCUK İSTEDİ ALDIK, BIKTIK, HADİ SOKAĞA ATALIM’ YOK!..
Dijital kimlik zorunluluğu çok iyi oldu. Artık insanlar şımarık çocukları hevesini alsın diye köpek alıp sonra da sokağa atamayacak. Atarsa cezası var… Kedi köpek sahipleri dijital kimliklendirme yöntemiyle hayvanlarını kayıt altına aldıracak…
Artık kedi ve köpekler katalogdan seçilecek. Ev hayvanı satış yerlerinde kedi ve köpeklere ilişkin katalog ve benzeri görsel bilgiler bulunacak; ilgililerin bunlardan seçtikleri kedi ve köpekler, Tarım ve Orman Bakanlığınca izin verilen üretim yerlerinden teslim alınabilecek.
CEZALAR CAYDIRICI MI?
Nesli yok olma tehlikesi altında olan bir hayvanı öldüren kişi 1 yıldan 5 yıla kadar hapis, bir hayvan neslini yok eden kişi ise 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak.
Bir ev hayvanını veya evcil hayvanı kasten öldüren kişi, 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezası alacak.
Hayvanlarla cinsel ilişkide bulunan kişiye, 6 aydan 3 yıla kadar hapis ve 100 günden az olmamak üzere adli para cezası uygulanacak.
Bir ev hayvanına veya evcil hayvana işkence eden veya acımasız ve zalimce muamelede bulunan kişi, 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası alacak.
Hayvanları dövüştüren kişi, 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezası alacak; bu suç birden fazla hayvana karşı aynı anda işlenirse verilecek ceza yarı oranında artırılacak.
Bu suç veteriner hekim, veteriner sağlık teknisyeni, hayvan koruma gönüllüsü, hayvan koruma derneği üyeleri, hayvan koruma vakfı üyeleri veya hayvanlara bakmak yahut onları korumakla görevlendirilen kişilerce işlenirse ceza yarı oranında artırılacak.
El konulan kedi ve köpekler ile Bakanlıkça uygun görülen diğer hayvanlar koruma altına alınarak bakımevi bulunan en yakın belediye tarafından hayvan bakımevine götürülecek.
Bu düzenleme, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten 1 yıl sonra uygulanacak.
Hayvan hak savunucuların itirazı hayvanat bahçesi ile ilgili bir maddenin olmayışına; bir de şu meşhur av ihaleleri ile ilgili bir kısıtlama getirilmemesine…
Bir de cezaların alt sınırının yeterli olmayışına “Cezaların caydırıcı olmayacağı” kaygısıyla itiraz var…
Yine de başlangıç olarak hayvan hakları konusunda atılan olumlu bir adımdır…