Dönemimde kirletici sanayi olma özellikleri nedeniyle tabakhanelerin kent dışına çıkarılması, Badırga’da oluşturulan Deri Sanayi Bölgesi’ne nakli çalışmaları başlatılmış ve de benden sonra nakledilmişlerdi. Sayın Recep Altepe döneminde Büyükşehir Belediyesi Jeotermal A.Ş. tarafından yapılan yeraltı suları araştırmaları, boşalan bu bölgenin altında, 80C dereceye varan bir sıcak su hazinesinin mevcudiyetini ortaya çıkarmıştır. Yıllardır Bursa’mızın bu çok kıymetli doğa varlığını geliştirmek, tarihi termal kent olma özelliğimizi güçlendirmek, kentimize yeni zenginlikler kazandırmak üzere çalışmalar başlatılmış, uygulama alternatifleri üzerinde çalışmıştır. Tabii bu çalışmaların odağında Bursa’mıza yeni bir ‘’Termal Turizm’’ alanı oluşturmak var idi. Sayın Recep Altepe de, Sayın Alinur Aktaş ta bu çalışmalar kapsamında sahanın kamulaştırılarak tamamının belediyenin mülkiyetine geçmesini sağlamışlardır.
Bugüne kadar Sayın Alinur Aktaş alanda termal turizm tesislerinin kurulması için çok çaba sarf etti ama herhalde bir çözüme ulaşamadı ki, geçen hafta sizleri bilmem ama beni çok şaşırtan ve üzen bir kararla alanı TOKİ’ye, kentsel dönüşümde kullanılmak üzere devretti ve TOKİ de zemin+5kat yükseklikte binalarda 690 konut ve 92 dükkanı içeren sitenin yapımını ihaleye çıktı.
Alanın boşaltılmasında ilk adımı atan kişi ve de Bursalı olarak bu karar beni gerçekten çok üzdü, okuduğumdan beri kafamda hep çeşitli çözüm alternatifleri şekillenip durdu ve sonunda Sayın Alinur Aktaş’a ve sevgili Bursalılara, pişmiş aşa su katmadan, kabul edilebilecek bir çözüm yolu öneriyorum;
Gelin tanımladığınız bina ebatlarını koruyarak, 690 konutun yerleşeceği binalardan dördünü ayırın ve alana bir de kaplıca ve kür merkezi yerleştirin. Bu dört binayı, kaplıcayı ve kür merkezini, mimarilerinin, ebatları değişmemek kaydıyla, kendilerince düzenlenerek, 5 yıldızlı otel oluşturmaları için, uluslararası pazarda yeri olan otel zincirlerinin önüne açın, teklif isteyin. Bu çalışma sürerken TOKİ de yapacağı konutlarda, kullanma suyu olmamak şartıyla, olursa otellerin işleyiş düzenini bozar, binaların ısıtılmasında kullansın, böylece Paris Sözleşmesine uyumlu, sıfır karbon salınımlı bir yerleşim alanı oluşturursunuz. Tabii tüm binaların çatılarına yerleştirilecek güneş enerjisi panelleriyle de kent dokusunun kullanacağı enerjinin büyük bölümü yine sıfır karbon salınımlı üretilmiş olunur.Biliyorsunuz bu köşede Bursa’nın ‘’Sanayi Kenti’’ ve ‘’Tarım Kenti’’ olma özelliklerini sizlerle paylaştım. Aslında Bursa tarih boyunca kaplıcalarıyla ünlü bir kent, gelin SICAKSU projesini yukarda önerdiğim şekliyle oluşturun ve sonunda kentimizin uluslararası pazarda öne çıkan bir ‘’Termal Kent’’ olma özelliğini de güçlendirin.
Bursa aynı zamanda çok değerli bir ‘’Tarih Kenti’’, Sayın Alinur Aktaş Başkanın Hanlar Bölgesini ortaya çıkarmak üzere başlattığı proje ile bu değerinin, uluslararası turizm pazarının dikkatini çekeceğine eminim. TOKİ’nin SICAKSU’DA yapacağı 92 dükkan da, kentimizin tarihi çarşılarına benzeyen sokaklar oluşturularak yerleştirilirse, bölgeye ayrı bir renk, ayrı bir değer katar, inancındayım.
Tabii turizm deyince Uludağ’ı bir kenara atamayız, kış ve yaz turizminde parıldayan bir doğa değerimiz. Bu köşede Uludağ’ın uluslararası yaz turizm pazarına sunulması yolunda atılacak adımları da sizlerle paylaşmıştım, Alp dağları dışında sadece Uludağ’da olan köknar çam türünü, dünyada sadece Uludağ’da yaşayan 37 endemik bitki türünü, sadece Türkiye’de yaşayan 150 bitki türünü barındırdığını aktarmıştım. Bu paha biçilmez özellikleriyle de Bursa gözde bir ‘’Doğa Kenti’’dir.
Sayın Alinur Aktaş Başkanıma tekrar sesleniyorum, lütfen SICAKSU Bölgemizin ‘’Termal Kent’’ olma özelliğine sahip çıkın ve yukarda önerdiğim çözüm şekillerini değerlendirin.