Aysel Okumuş gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlarken, gazetecilerin pek çok sorunu olduğunu bildiklerini, 10 Ocak’ı bir dayanışma günü olarak gördüklerini de söyledi.…
CHP İl Kadın Kolları Başkanı Aysel Okumuş “Gazeteci olmak, gündemi yakalayıp, kamuoyunu doğru bilgilendirmek ve halkın haber alma hakkı önemlidir.
10 Ocak 1961, gazetecilerin çalışma koşullarını düzenleyen, özlük haklarının kayıt altına alındığı bir gün. Ne yazık ki ülkemizde Uğur Mumcu gibi çok sayıda gazeteci öldürüldü. Gazeteciler yargılanıyor, hapse atılıyor: Çok sayıda işsiz gazeteci olduğunu da biliyoruz. Gazetecilere özgürce haber yaptıkları 10 Ocak’lar diliyoruz” dedi.
Ben de mesleki sorunları özetledim; gazetecilerin yaşadığı işsizlik sorununa değindim, pandemi nkağıt gazetelerde kurdaki yükseliş nedeniyle başta kağıt olmak üzere maliyetlerin çok arttığını, Basın İlan Kurumu’nun resmi ilan bedellerini güncellemesi gerektiğini anlattım. Dijital dönüşüm yaşandığından söz ettik.
“SAHADA BÜYÜK DEĞİŞİM VAR”
Konuklar siyasi olunca haliyle konu siyasete geldi. Aysel Okumuş, sürekli sahada olduklarını ev ve esnaf ziyaretleri yaptıklarını, partinin örgütlenme ve yeni üye kazandırılmasına yönelik çalışmalarda aktif rol aldıklarını anlattı:
“Kadın Kolları olarak partimize yeni kadın üyeler kazandırmayı sürdürüyoruz. Kotalar bize dar, hedefimiz iktidar, diyoruz…
Sahada çok büyük bir değişim var; bu artık gözle görülür hale geldi. İnsanlar ekonomik krizden, hayat pahalılığından çok etkilenmiş durumda.
Sahadaki çalışmalarımızda esnafın, vatandaşın çok büyük sıkıntı içerisinde olduğunu görüyoruz. Her gün iş isteyen, çok zor durumda olduğunu belirtip maddi ya da gıda yardımı talebinde bulunan çok sayıda vatandaşımız var. Gençler işsiz.”
Okumuş CHP İl Kadın Kolları olarak örgütlenme çalışmalarını il ve 17 ilçe örgütü olarak sürdürdüklerini anlattı:
“Bilinçli, siyasi kültürü olan, partimizin siyasi değerlerini taşıyacak kişilerle yola çıktık. Üyelik, ev ve esnaf ziyaretlerinin yanı sıra İstanbul Sözleşmesi üzerine çok sayıda panel, basın açıklaması, broşür dağıtımı gibi etkinlikler yaptık. Ş
iddete uğrayan ya da öldürülen kadınların mahkeme süreçlerine destek veriyoruz. Gerektiğinde psikolog ve avukat desteği de sağlıyoruz. Genel Merkezimiz tarafından Yaşam Hak Projesi 81 ilde hayata geçiriliyor. 444 82 85 Alo Yaşam Hakkı hattı 24 saat açık.”
‘AİLE DESTEK SİGORTASI YOKSULLUĞU BİTİRECEK!’
Aysel Okumuş, CHP Genel Merkezi tarafından hazırlanan Aile Destekleri Sigortası’na (ADS) atıfta bulundu:
“Genel Başkanımız Aralık ayında ADS’nin tanıtımını yaptı. ADS aileyi destekleyen yoksulluğa çare olacak bir sigorta. ADS asgari ücretin altında geliri olan ya da hiç geliri olmayan bütün aileleri kapsayacak.
Her bir ailenin pozisyonu, durumu özel olarak incelenecek. Ailenin durumuna, pozisyona bağlı olarak en az asgari ücret tutarında destek sağlanacak.
ADS Yasası çıktığında kamuda istihdamı için bu ailelerin çocuklarına öncelik sağlanacak. ADS’nin uygulanması için yeni bir kurum kurulacak. Sadece ailelere bakacak. Yardımlar tek elde toplanacak. Ailenin maddi durumunu sosyal hizmet uzmanları ve sosyologlar belirleyecek.
ADS çıktığında engelil, evde bakım ve yaşlılık maaşları alınanların aylıkları kesilmeyecek, aksine iyileştirilecek. Çocukların eğitim harcamaları karşılanacak.
Mevsimlik işçilere yönelik insani koşullar yerine getirilecek. Çocuklar eğitimle buluşturulacak. Çocuklarını eğitimle ve öğretmenle buluşturacağız. Üniversite öğrencileri burs ve yurt olanaklarıyla desteklenecek…”
ROTARY KULÜPLERİNDEN BGC’YE 10 OCAK ZİYARETİ
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle Rotary 2440 Bölge Guvernörü Nedim Atilla, Kurumsal İletişim Komite Başkanı Adnan Sözeri, Guvernör Yardımcıları Alper Deniz ve Nazan Boran, Yıldırım Bayezid Rotary Kulüp Başkanı Ferahi Öztimur, Heykel Rotary Kulüp Başkanı Mevlüde Sezer ve Özlüce Rotary Kulüp Başkanı Nilgün Temelöz oluşan heyet Bursa Gazeteciler Cemiyeti’ni (BGC) ziyaret etti.
BGC Başkan Yardımcısı Fuat Kars, Yönetim Kurulu üyeleri Tevfik Sönmez, Hakan Işıkkent, BGC Müdürü Sinan Tunç ile benim de hazır bulunduğum ziyarette medyanın sorunları üzerine görüş alışverişinde bulunuldu.
Guvernör Nedim Atilla, aynı zamanda İzmir basınında üst düzey yöneticilik yapmış gazeteci kökenli bir isim… Dolayısıyla da basının 1990’lı yıllarda medyaya dönüşümüne tanıklık etmiş biri olarak medyanın sorunlarına da hakim.
Haliyle yerel medyanın yaşadığı sıkıntılar, günlük çıkan gazetelerde başta kağıt olmak üzere artan maliyetler, pandemi ve dijital medyanın etkisiyle düşen tirajlar gündeme geldi.
Nedim Atilla “BGC binasının önündeki gazetecilere ait anıt heykelleri gördüğümde çok şaşırdım. Ve takdir ettim” dedi.
Akkılıç Kütüphanesi’ni ve Basın müzesini gezen Nedim Atilla hayranlığını gizlemedi; “BGC’yi böyle bir müzeyi Bursa’ya kazandırdığı için kutluyorum” dedi
Rotary Kulüp temsilcileri 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlayarak günün anısına BGC Başkan Yardımcısı Fuat Kars’a bir Rotary flaması takdim ettiler.