Ancak IP adresleri uzun rakamlardan oluşur, ve bu yüzden, DNS (Domain Name System) denilen ve her bir sitenin sunucularda hangi IP adresine karşılık geldiğini gösteren, akılda kalıcı alan adlarını kullanırız. İnternetin icat edildiği yıllarda ABD hükümetinin yönetiminde olan DNS ve IP sistemi, sonrasında yine ABD’de kurulu ancak uluslararası yapıda ve kâr amacı gütmeyen kuruluş olan ICANN’e devredilmiştir.
Alan adı dünyasında, uyuşmazlık çözümü de yine özel kuruluş olan ICANN’in kontrolündedir. ICANN, alan adı kaydı yaptığınız kayıt sitelerine akreditasyon verir. Bu, alan adına ICANN kurallarının uygulanacağı ve ICANN’in kanunu UDRP (Uniform Domain Name Dispute Resolution Policy) kurallarına göre davaların (tahkim) görüleceği anlamına gelir. (Bazı ülkelerin kendine özel alan adı mevzuatları da var.)
Biri, sizin markanızla benzer ya da aynı olan bir alan adını, meşru bir menfaati olmadan ve kötü niyetle kayıt ettirdiyse; ICANN tahkim sürecini başlatıp, o kişiden alan adını dava yoluyla alabiliyorsunuz. Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü’ne yapılan başvurudan itibaren ortalama 45 gün içinde, süreç sonlanıyor. Kötü niyetle yapılan bu gibi alan adı kayıtlarına “cybersquatting” adı veriliyor. Başka bir markanın ismini kullanarak siteye trafik çekmek, veya bir markanın alan adını alıp markaya fahiş fiyata satış teklif etmek, sık rastlanan örneklerinden.
Bazı kararlara bakalım. Bir kararda, alan adı Hollanda şirketine kayıtlı, ama Türk şirketin AB Fikri Mülkiyet Ofisi’nde tescilli markasının aynısı. Ancak bu tescilin hukuksuz olduğuna yönelik yargı süreci devam ediyor. Bu yüzden tahkim, “kötü niyet yoktur” deyip, başvuruyu reddediyor.
Diğer bir kararda, bir Türk internet girişiminin tescilli markasının aynısı, alan adı olarak kaydediliyor. Kaydeden kişi, 49 bin dolar karşılığı siteyi satışa koyuyor. Türk şirket tahkim yoluna gidiyor. Tahkimde bunun bir kötü niyetli kayıt olduğuna karar veriliyor ve alan adının transferine karar veriliyor.
ICANN tahkiminin kötü niyetli olarak kullanıldığı iddiasıyla ret kararı verilen örnekler de var. Bu örneklerden birisi de, malesef, “togg.com” alan adı. Geçtiğimiz sene, “togg.com” alan adını almak için TOGG’un başlattığı süreçte, tahkim, ABD’de kısaltması “togg” olan bir iştirak tarafından senelerdir meşru şekilde kullanılması nedeniyle başvuruyu reddetmişti.
Saygılarımla
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?