Proje ile başta öğretmenler olmak üzere toplumun geniş bir kesiminin çocuk ihmal ve her türlü istismarına karşı farkındalık oluşturması; harekete geçmesi ve çocukların sesi olması hedefleniyor.
Projenin oluşumunda çocuk ihmal ve istismarlarıyla en çok yüzleşen Osmangazi, Kestel, Yıldırım ve Nilüfer Rehberlik ve Araştırma Merkezleri’nin (RAM) katkısı büyük.
Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Bursa il Temsilciliği projenin sivil toplum ayağını oluşturuyor.
Proje paydaşları arasında Bursa Büyükşehir Belediyesi, İlçe Belediye Başkanlıkları, Emniyet Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Bursa Uludağ Üniversitesi, Haliç Üniversitesi de yer alıyor.
Merinos Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen İSTOP tanıtım toplantısına İl Milli Eğitim Müdürü Serkan Gür, ilçe milli eğitim müdürleri; Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Bursa İl Temsilcisi Gülhan Keskil ve yönetim kurulu üyeleri; Nirengi Derneği Başkanı İdil Türkmen Ayaydınlı, Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Halide Serpil Şahin ile çok sayıda okul müdür ve yöneticisi, öğretmen katıldı…
Proje ile ihmal ve istismar hakkında çocukları, öğretmen ve velileri bilgilendirerek vakaların önlenmesini sağlamanın yanı sıra istismar mağduru çocuklara doğru yaklaşım ve davranışta bulunulması; yasal bildirimler de dahil sürecin daha sağlıklı bir biçimde yürütülmesi amaçlanıyor.
Toplantıda konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Serkan Gür şunları söyledi:
“Projemizin ismini çocuklarımızın küçükken oynadıkları bir oyun olan ‘istop’ isminden aldık. Projemizle isminden de anlaşılacağı üzere her türlü ihmal ve istismara karşı Bursa İl Millî Eğitim Müdürlüğü ve Bursa camiası olarak dur diyoruz. Bu bir öğrenme projesi. Önce öğretmenlerimiz, yöneticilerimiz öğrenecek, bizler öğreneceğiz. Akabinde velilerimiz öğrenecek. Bursa genelinde böyle bir seferberlik başlatmak istiyoruz…”
OKULLARDAN FABRİKALARA FARKINDALIK ÇALIŞMASI
Ardından söz alan Nilüfer Rehberlik ve Araştırma Merkezi Kurum Müdürü Özgür Özdemir, projeyi tanıttı. İhmal ve istismara dair süreçler hakkında genel bilgilendirme yaptı.
Proje ekibini kutluyorum; çok doğru bir şekilde, hedef kitle geniş tutularak makro bir farkındalık projesi hazırlamışlar. Türkiye’ye örnek olacak bir çalışma…
Projenin ilk etabında okul yöneticileri, şube müdürlerinin ihmal ve istismarda farkındalığı artırma, önleyici çalışmalarda sorumluluk bilincini geliştirme seminerleri var.
Nisan ayındaki ikinci etapta ise “Okul psikolojik danışmanlarına ihmal ve istismarda farkındalığı artırma, önleyici çalışmalarda sorumluluk bilincini geliştirme çalışması” hayata geçirilecek.
Mayıs’ta ise “İlçe Psikososyal Müdahale Ekipleri ve RAM’lar ile içerik hazırlama çalıştayı” gerçekleşecek.
Mayıs-Ekim 2022 döneminde ise saha çalışmalarına ağırlık veriliyor; fabrikalarda ve belediye çalışanlarına yönelik ihmal ve istismar konulu farkındalık seminerleri gerçekleşecek.
Eylül-Ekim aylarında yardımcı hizmetler personeline ihmal ve istismarda farkındalığı artırma ve ihmal /istismarı önlemede sorumluluk bilinci geliştirme ve seminer atölye çalışmaları yapılacak…
“VAROLUŞTA EŞİTLİK, SORUMLULUKTA ADALET”
Toplantıda söz alan KADEM Bursa il Temsilcisi Gülhan Keskil derneğin 52 temsilciliği ve 32 kadın kooperatifi olan, kadın ve aile odaklı çalışmalar yapan bir STK olduğuna dikkat çekti. KADEM’in amacı ve ilkeleri hakkında bilgi veren Keskil “Varoluşta Eşitlik, Sorumlulukta Adalet” prensibini benimsediklerine vurgu yaptı.
Kadının onuru ile yaşayabileceği güvenli bir toplum ve adil bir gelecek inşa etmek amacında olduklarını anlatan Keskil, “Eşitliği de kuşatan bir adalet anlayışı ile siyasi, sosyal, hukuki ve ekonomik alanlarda, kadınların toplumsal katılımını destekleyen çalışmalar yürüttüklerini” söyledi.
“İSTİSMAR KANAYAN YARA!”
Keskil sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ailede ve sosyal hayatta kadınlara yönelik ayrımcılığın kalkması, fırsat eşitliği ile dengeli bir toplumsal katılım sağlanmasına hizmet ederken, karşılaşılan sorunların çözüme kavuşturulma sürecini bütüncül bir yaklaşımla değerlendirir.
Bu amaçla ‘’Güven Toplumunun İnşası Şiddetin Anatomisi’’ eğitimleriyle şiddet, istismar ve mobbingin psikolojik, sosyolojik, dini ve hukuki yönlerinin analiz edilip, çözüm önerilerinin sunulması ile toplumu bilinçlendirici farkındalık çalışmaları yürütmektedir.”
Başkan Keskil KADEM’in çocuk istismarının önlenmesine yönelik çalışmalarına dikkat çekti:
“İstismar, ne acıdır ki, ülkemizde de üstü örtülen kanayan bir yaramızdır. Bunun acı ve üzüntüsünü, yüreğinde ve zihninde taşıyan KADEM, geçtiğimiz yıllarda tüm temsilciliklerinde istismar ve şiddet olaylarına karşı çözüm üretmeye yönelik, çocuk istismarının sebeplerini, fizyolojik, kültürel ve sosyal açıdan değerlendirilen “Çocuk İstismarı ve Koruyucu Önlemler Çalıştayı” düzenlemiş ve konuyu gündeme taşımıştır.
Her türlü ihmal ve istismarın önlenmesi için, sevgi, ilgi, bilgi ve hukuk ile hareket edilmelidir. Kadınların ve çocukların güvenliği yalnızca onların tedbir alması veya kendilerini korumalarına terk edilmiş bir konu değildir. Şayet bir tehlikeden bahsediliyorsa, bu duruma maruz kalanların değil, fail olanların sorumlu tutulması daha hakkaniyetli bir yaklaşım olacaktır. Unutmamalıyız ki değerleri koruma ideali, ancak elinden ve dilinden kimsenin zarar görmeyeceği insanların varlığı ile gerçeğe dönüşebilir.”
‘İSTİSMAR FELAKETTİR!’
Gülhan Keskil, KADEM olarak İSTOP projesini önemsediklerini vurguladı:
Bizler, yine “Fark Et, Durma, Ses Ol” projesine verdiğimiz destek ile toplumun her kesimine karşı, her türlü şiddet ve istismarın kabul edilemez olduğuna inanan bir sivil toplum kuruluşu olarak, tekrar ediyoruz ki; “İstismar Felakettir!
Çocuklarda önemli psikolojik, davranışsal, sosyal ve bilişsel sorunlara yol açan cinsel istismarın önlenmesi için KADEM olarak; çocukların güven içinde yaşaması amacıyla, ilgili tüm kurum ve kuruluşların gereken hassasiyeti göstermelerini bekliyoruz. Bu olayların yaşanmaması için çalışmalarımıza devam edeceğiz.”
Nirengi Derneği Başkanı İdil Türkmen Ayaydınlı ise istismara karşı destek hattı ile öğretmenlerin yanında olduklarını anlattı.
Nirengi derneği istismar mağduru çocuklar ve bakım verenlerine ücretsiz yasal ve psikososyal destek vermek amacıyla istismara karşı destek hattını açtı. Nirengi Derneği’nin 0850216367 No’lu istismara karşı destek hattında; 28 yaşından küçük olup birinden zarar görenlere ya da zarar gören kişiyi tanıyanlar başvurabiliyor.”
Ancak 24 saat açık değil, hafta içinde saat 10.00-19.00 saatleri arasında hizmet veriliyor.
Toplantının ikinci oturumunda ise Jandarma Sahil Güvenlik Akademisi Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Gülçin Orhan “İhmal ve istismara multidisipliner yaklaşım”; Kestel Çocuk Destek Merkezi Müdürü Zeynep Çetintaş Gündoğu ise “İstismarı önleme ve bildirim sonrası süreç” hakkında bilgi verdi… Onların anlatısı da ayrı bir yazı konusu…