Geçen hafta gazetemiz manşetini “Sanayi meslek liselerini keşfetti” başlığı doldurdu ve sanayiciler kendi dallarında ihtiyaç duydukları kalifiye eleman yetiştirilmesinde meslek liselerinin önemini vurguladılar. Bursa Ticaret Borsası Başkanı Özer Matlı ise Tarımda rol model olacak projeyi hayata geçirdik başlığı altında Hamidiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni, biz Bursalıların değimiyle Ziraat Mektebi’ni anlattı. Evet Bursa’mız tarımda uygulamalı eğitim modelinin çok güzel bir örneğine Osmanlı döneminde sahip olmuş, 1891 yılında II. Abdülhamid’in talimatıyla Vali Mahmut Celaleddin Paşa tarafından geniş bir arazi üzerinde, Nazari ve Ameli Hüdavendigar Hamidiye Ziraat Mektebi kurulmuş, öğretime başlamış, adından da anlaşılacağı gibi eğitim “Ameli”, diğer deyimle “Uygulamalı” yapılıyormuş, bilgilerini verdikten sonra okulun eğitim düzenini detaylı olarak yazısında açıklamıştır.
Daha önce Özer Matlı’nın bana verdiği bilgiler ışığında ben de okulu ziyaret ettim ve Okul Müdürü Ali Cihan ki kendisi yurt dışında eğitim almış, gelişmiş ülkelerde uygulanan uygulamalı tarım eğitiminin inceliklerini bilen kişi olarak okulu yönetiyor, eğitim düzenini anlatarak bana okulu gezdirdi, dinlerken gurur duydum. Daha önce bu sistemin uygulanışını Hollanda’da izlemiştim. Bu sistemin ülkemizi, sahip olduğu dört mevsim iklim koşullarındaki verimli topraklarını işleyen tüm çiftçilerimizin çocuklarının, kendi köyleri yakınında kurulacak uygulamalı tarım veya hayvancılık meslek liselerinde eğitilmesiyle, hububat, ay çiçeği yağı, hayvansal ürünleri ithal eden değil, bunlara ek olarak çaydan muza, narenciyeye kadar tüm meyve türlerini, tüm sebze ve çiçek türlerini yetiştirip ihraç eden ülkelerin ön sıralarına yerleştireceğine inancım sonsuz.
İşte bu inançla, Kestel’den Hasanağa’ya uzanan Bursa Ovası’nın sulanan 1. sınıf tarım toprakları üzerine OSB kuran sanayicilerimize, yine Karacabey’in sulanan 1. sınıf tarım toprakları üzerine yerleşmekte olan TEKNOSAB yönetimine, yine M.K.P’nın sulanan 1.sınıf topraklarına OSB kuran sanayicilerimize, aşağıdaki çağrıyı yapıyorum; Bölgenizin yakınında hala tarım veya hayvancılık yapan köylerimizde yaşayan çiftçi çocuklarının doğru yetiştirileceği, tarla veya çayır üzerinde, UYGULAMALI TARIM veya HAYVANCILIK MESLEK OKULLARI inşa edin ve Milli Eğitim Bakanlığı’na teslim edin!!!
Böylece zedelediğiniz, bu topraklar üzerinde yaşayacak gelecek nesillerimizi de besleyecek çok değerli doğa varlığımızdan özür dilemiş olursunuz...