Bu defa benim biriktirdiğim soruları sizlerle paylaşmak istiyorum. Dünya ve ülkemiz pek çok sorunla boğuşuyor. Önce Covid bir darbe vurdu. Arkasından Rusya-Ukrayna krizi başladı. Bu iki etken bizi yeni bir yaşam tarzına yönlendirdi.
Örneğin; tüm dünya, bilgisayar ve cep telefonu vasıtasıyla evden çalışabilme gibi bir değişiklikle hayatını sürdürmeye başladı. Gittikçe de yaygınlaşıyor. Evlere hizmet, yeni bir taşıma sektörü ve dünya ölçeğinde firmalar yarattı. Yollar motosikletle doldu. Motosiklet satışları patladı. Türkiye bu gelişmelere ayak uydurmakta olumlu işler yaptı. Ama bu yeni durum yeni sorular ve yeni sorunları da getirdi.
Birkaç örnek verelim:
-Neden bu imkanlara rağmen işsizlik had safhada?
-Neden inşaat sektörü hareketlenmiyor?
-Neden çiftçimiz çok dertli?
-Niçin bazı ürünler yeterli miktarda üretilmesine rağmen tüketiciye ulaşamıyor, tarlada çürüyor?
-Nasıl oluyor da üreticinin tarlasından, bahçesinden çıkış fiyatından 3 ilâ 4 kat pahalanarak tüketiciye ulaşabiliyor?
-Neden yakın yıllara kadar ihraç ettiğimiz tarım ürünlerini şimdi ithal ediyoruz? Örneğin bir zamanlar TMO, mercimek stokları azalsın diye televizyonda onca program sunarken şimdi taa Kanada'dan mercimek ithal ediyoruz?
-Niçin Tarım Bakanları habire değişiyor da; bir türlü gıda konusu çözümlenemiyor?
-Nasıl oluyor da, ciddi kalkınma oranları ifade edilirken ülkenin nüfusunun yaklaşık yarısı ucuz ekmek alma ihtiyacında?
-Niçin Merkez Bankası başkanları teamülün dışında sık sık değişiyor? Ama enflasyon düşmüyor?
-Nasıl oluyor da Türkiye'de, çimento fabrikalarının kapasiteleri ülke ihtiyacının %60 üzerinde iken aynı vilayete ikinci bir fabrika kuruluyor? Hem de teşvik imkanlarından yararlandırılarak.
-Neden bazı kamu yatırımları gelir garantisi verilerek; devletin, dolayısıyla milletin fazla ödeme yapacağı bir yöntemle gerçekleştiriliyor?
-Nasıl oluyor da tüm inşaat girdileri bol miktarda mevcut iken yapı stoku bir türlü eritilemiyor?
-Niçin konut fiyatlarında açıklanamayacak ölçüde fiyat artışları oluyor?
-İHA ve SİHA üretimlerimiz tüm milletimizin kıvanç duyduğu üretimlerdir. Ama neden Cumhuriyetimizin çok genç olduğu dönemde uçak imal ettiğimiz ve hatta ihraç ettiğimiz hatırlanmıyor?
-Nasıl oluyor da tüm sanayiciler iyi eğitilmiş teknik eleman ararken teknik liselere yeterince eğilinmiyor?
-Neden ülkemizin 81 ilinde devlet üniversiteleri bulunmasına rağmen; toplam 200'ü aşkın üniversitemiz bulunurken dünyada ilk 1000 üniversite içinde bir elin parmakları kadar üniversitemiz bulunmuyor?
Bu soruları sayfalarca çoğaltarak yazmak mümkün. Bunları cevaplamak ve bu sorunları çözmek için başta devlet yönetimi olmak üzere herkese görev düşüyor. Bu süreçte ciddi bir denetim, uyarı da gerekiyor.
Güzel günler; sorularımıza olumlu cevaplar verildikçe gelecektir.