Hiç şüphesiz ki bütçe gelirlerinin önemli bir kısmını oluşturan dolaylı vergilerin başında gelen KDV ve ÖTV hesaplanmasına ilişkin mevzuat hükümleri hataya açık konular olup, oluşabilecek bir incelemede cezalı tarhiyat ihtimali çok yüksektir.
Antrepo ya da ardiye, gümrük vergisine konu olup da henüz vergi ve resimleri ödenmemiş malların korunduğu, gerekiyorsa küçük tamamlayıcı işlemlerin yapıldığı gümrük binalarına yakın olan bir tür ticari depodur. Antrepolar; gümrük gözetimi altında bulunan eşyanın veya izin verildiği durumlarda ihraç eşyasının konulduğu genel ve özel antrepolar olmak üzere ikiye ayrılır [1]. I. Özel Antrepo: Sadece antrepo işletmecisine ait eşyanın konulabildiği gümrük antrepolarıdır. Özel antrepolar C, D, E tipi olmak üzere kendi arasında 3’e ayrılır. II. Genel Antrepo: Eşyanın konulması için herkes tarafından kullanılabilen gümrük antrepolarıdır. Genel antrepolar A, B, F Tipi olmak üzere kendi arasında 3’e ayrılır
04.03.2022 tarihinde Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü tarafından Bakanlığa intikal eden olaylardan, özellikle cep telefonu ithalatı ile ilgili olarak, ithalat esnasında oluşan, KDV`li olarak düzenlenip bu şekilde ödenen ardiye faturalarının ÖTV matrahının tespitinde ne şekilde işleme tabi tutulacağı; 4760 sayılı ÖTV Kanununa ekli listelerde yer alan eşyaların ÖTV matrahının tespitinde, daha önce vergilendirilmesi nedeniyle 3065 sayılı KDV Kanununun 21/c maddesi çerçevesinde KDV matrahına dahil edilmeyen unsurların ÖTV matrahına dahil edilip edilemeyeceği hususunda tereddüt hasıl olduğu anlaşılmış ve buna ilişkin 72486352 sayılı yazı ile görüş bildirilmiştir.
Konu ile ilgili olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan alınan 06.01.2022 tarihli 2723 sayılı yazıda özetle; 8517.12.00.00.11 GTİP numarasında beyan edilen ÖTV`ye ve TRT Bandrolüne tabi eşyalara ilişkin olarak, KDV matrahına bandrol ücreti de dahil edildikten sonra oluşan tutar üzerinden ÖTV hesaplanması gerekmekle birlikte, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununu eki (IV) sayılı listede bulunan malın ithalinden önceki ardiye hizmet bedelinin, KDV`den istisna olsun ya da olmasın, ithalat sırasındaki ÖTV matrahına dahil edilmesi gerektiği, 1/3/2022 tarihli 29957 sayılı yazıda ise özetle; yukarıda belirtilen görüşün, ithalatta matrahın 3065 sayılı KDV Kanununda belirtilen usule göre belirlenmesinin geçerli olduğu tüm durumlar için uygulanması gerektiğinin değerlendirildiği belirtilmektedir. Hiç şüphesiz ki devletin vergi gelirlerini garanti altına alması denk kamu bütçesi açısından büyük önem arz etmektedir. Lakin unutulmamalıdır ki; yıllardır süre gelen verginin vergisinin hesaplanması ve tahsil edilmesi konusundaki tartışmaların bitirilmesi de büyük önem arz etmektedir.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?