USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Ar-Ge Gelir Vergisi Stopaj Teşviki

30-05-2022

Yazımız konusu kanunun 3. Maddesi İndirim, istisna, destek ve teşvik unsurları başlığı altında şu düzenlemeyi yapmıştır.

MADDE 3 – (1) Ar-Ge ve tasarım indirimi: Teknoloji merkezi işletmelerinde, Ar-Ge merkezlerinde, kamu kurum ve kuruluş­ları ile kanunla kurulan veya teknoloji geliştirme projesi anlaş­maları kapsamında uluslararası kurumlardan ya da kamu kurum ve kuruluşlarından Ar-Ge projelerini desteklemek ama­cıyla fon veya kredi kullanan vakıflar tarafından veya uluslar­arası fonlarca desteklenen Ar-Ge ve yenilik projelerinde, rekabet öncesi işbirliği projelerinde ve tekno-girişim sermaye desteklerinden yararlananlarca gerçekleştirilen Ar-Ge ve yeni­lik harcamalarının tamamı ile bu kanun kapsamında yukarıda sayılan kurum ve kuruluşlar tarafından des­teklenen tasarım projele­rinde ve tasarım merkezlerinde gerçekleşti­rilen münhasıran tasarım harcamalarının tamamı, 13.6.2006 tarihli ve 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Ka­nunu’nun 10’uncu mad­desine göre kurum kazancının ve 31.12.1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 89’uncu maddesi uyarınca ticari kazancın tespitinde indirim konusu yapılır.

Yukarıdaki kanun mad­desi esas alınarak bugün yayımlanan tebliğ ise çe­şitli durumlara göre teşvik indirim ve istisnaların nasıl uygulanacağını çok detaylı olarak açıklamıştır. Biz yazı­mızda bunları kısaca açıklamaya çalışacağız. Yatırımcılar, sana­yiciler ve özellikle muhasebe meslek mensupları bu son tebliği dikkatle inceleyerek teşvik, indirim ve istisnalardan ya­rarlanmalıdır.

Tebliğe göre ; a. gelir vergisi stopaj teşviki kapsamında Ar-Ge veya tasarım merkezlerinde çalışan personelin toplam sa­yısının veya teşvike konu edilen toplam çalışma sürelerinin yüzde yirmisini aşmamak kaydıyla bu fıkrada belirtilen du­rumlar haricinde bu merkezler dışında geçirilen süreler de gelir vergisi stopajı teşviki kapsamında değerlendirilir. Cum­hurbaşkanı, yüzde yirmi olarak belirlenen bu oranı belirleye­ceği bölgesel ve/veya sektörel alanlarda yüzde yetmiş beşe kadar artırmaya veya tekrar kanuni oranına kadar indirmeye yetkilidir.

b. Gelir vergisi stopaj teşviki kapsamındaki %20 oranı 31.12.2022 tarihine kadar YÜZDE %50 OLARAK UYGULANA­CAKTIR.

c. Yüzde elli oranının geçerli olduğu dönemlerde Ar-Ge, ta­sarım veya destek personelinin, çalışma süresinin yarısını mer­kez veya bölge içinde, yarısını merkez veya bölge dışında çalışarak geçirmiş olması durumunda, bu personele ödenen ücretin tamamı teşvik kapsamında değerlendirilecektir.

Tebliğde uygulamanın nasıl olacağı çok detaylı olarak ve toplamda 16 adet örnekle açıklanmıştır. Sayfalar tutan bu ör­nekleri yazımızda göstermiyor fakat özellikle meslek mensup­ları ve uygulayıcıların örnekleri dikkatle inceleyerek öğrenmesini tavsiye ediyorum.

d. Bir diğer tabirle Ar-Ge merkezinde çalışan personelin ya­rısının merkez veya bölge içinde çalışması halinde ücretlerin tamamı teşvikten yararlanacaktır.

e. Örneklerden anlaşıldığına göre teşvikler o kadar detaylı açıklanmıştır ki, Ar-Ge ve tasarım konusunda çalışmayan per­sonelin ücretleri bile bu teşvikten yararlanacaktır.

f. Teşvikin uygulanmasında günlük, haftalık ve aylık çalışma saatleri ile ilişkili sınırlar da bulunmaktadır.

g. Ar-Ge veya tasarım merkezleri ile bölge alanı dışında ger­çekleştirilmesi uygun bulunan zorunlu faaliyetlere ilişkin süre­ler, Ar-Ge veya tasarım personelinden yüksek lisans yapanlar için 1,5 yılı, doktora yapanlar için 2 yılı geçmemek üzere mer­kez veya bölge dışında geçirdiği süreler, Ar-Ge ve yenilik ala­nında haftalık 8 saati aşmamak kaydıyla ders verilmesi ve mentorlük yapılması suretiyle merkez dışında geçirilen süreler teşvik kapsamında olduğundan, bu sürelerde merkez ve bölge içinde çalışılmış kabul edilecektir.

h. Eğer uygulamalar kanun ve tebliğe aykırı şekilde olursa işveren hakkında yürütülen bir incelemede ilgili dönemde ça­lışma süresinin tamamını merkez veya bölge içinde çalışarak geçiren personel sayısının bildirime uygun olmadığı veya eksik olduğu tespit edilmiştir diyelim.

Bu durumda, merkez veya bölge içinde çalıştığı dikkate alı­nan ancak, fiilen merkez veya bölgede çalışmamış olan (me­sela 10) personel ile merkez veya bölge dışında çalışan (yine örnek olarak 10) personel olmak üzere toplam çalışmayan 20 personel için faydalanılan teşvik tutarları işverenden ceza ve faiz uygulanmak suretiyle geri tahsil edilecektir.

Yazımızı burada özellikle keserek, herkesin söz konusu teb­liği dikkatle inceleyerek uygulamasını tekrar tavsiye ediyorum.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?