Kentsel dönüşüme en çok ihtiyaç duyan ilçelerin başında Yıldırım geliyor. Bakmayın siz 0,50 emsal ile kentsel dönüşümün parsel bazlı olarak Nilüfer’İ tarumar etmesine…
Rant yüksek olduğundan müteahhitler oraya yöneldi. Zaten de parsel bazlı olduğu için yasaya aykırı olan 0,50 emsal mahkeme kararıyla iptal edildi. Hak sahipleri pek çok sıkıntı yaşadı.
Oysa kentsel dönüşüme en çok Yıldırım’ın, sonra Osmangazi, Gürsu ve Kestel’in ihtiyacı vardı.
Eskiden evlerini müteahhide verenler arsasına göre, 3, 4 daire alırlardı. O günler bitti! Artık daireye daire veriliyor, hatta artık verilemiyor bile; üste para isteniyor!
Kentsel dönüşümde konut sahipleri kredi falan çekerek dairelerine sahip oluyor.
Ancak dönüşüm öncesi depreme dayanıksız, sağlıksız ve ederi düşük konuklarda otururken; kentsel dönüşüm nedeniyle eskisinin dört, beş katı değerinde bir mülke sahip oluyorlar.
Bursa’daki en dar alanda en fazla nüfusun yaşadığı; en fazla çarpık kentleşmenin olduğu Yıldırım’da değişim gözle görülür hale geldi…
ESKİNİN YILDIRIM BÖLGESİ
Yıldırım merkez ilçe olmadan önce, 1975’li yıllarda Mesken olarak bilinen yerde Uludağ yamaçlarına bakılan bölgesinde çok sayıda kooperatif binası ve siteler yapılmaya başlanmıştı. Zamanla Siteler Mahallesi'ne dönüştü.
Daha öncesinde Sİnandede, Şükraniye hattında bahçeli Merinos kooperatif evleri vardı; her birinin bahçesinde ortancalar, asmalar, hanımelleri, meyve ağaçları vardı. Güzeldiler. Yıldırım eskiden çarpık yapılaşmayla çarpılmamıştı.
1970’ten sonra sanayileşme Anadolu’dan, Balkanlar’dan göçü tetikledi. Yıldırım’da çarpık kentleşmenin en yoğun olduğu yıllardı. O yıllarda Yeşil, Emirsultan, Mollaarap, İpekçilik, Meydancık, Hacıseyfettin, Teferrüç, Yıldırım, Umurbey,Yeni Mahalle, Teleferik gibi Bursa'nın eski yerleşim bölgeleri de bu furyadan tarihi kent dokusunu yitirip apartmanlaşarak nasibini aldı.
Hisseli parsel arsalar satılıyordu. Planı, sokakları emlakçılar çiziyordu; daracık sokakların yanlarına evler inşa ediliyordu.
Osmangazi’de Demiryolu altında; Yıldırım’da Yeşilyayla ve Ortabağlar’da her hafta yeni sokaklar oluşuyordu.Sanayi geliştikçe göç de yoğunlaşıyordu… Göçle gelen nüfus başını sokacak bir ev telaşındaydı.
O yıllarda kaçak yapılaşan bölgelerde ilk gittiğin evi ikinci kez gittiğinde bulamıyordun. Yanı yöresi yeni evlerle doluyordu!
Mesken’de Kaplıkaya’daki ve meydandaki i ilk modern yapılaşma alan darlığından genişleyememişti… O zamanlar Ankara yolunun altında yerleşim tek tüktü… Arabayatağı köydü, Gürsu, Kestel Bursa’nın kasabasıydı.
MİLLET MAHALLESİ’NDEN MEVLANA’YA
Ankara yolunun üstünde modern yapılaşmayı 2002 yılında SSK Şevket Yılmaz Hastanesi’nin açılması tetikledi. Mimar Sinan ve Erikli Mahallesi gelişti.
Yıldırım’da müteahhit eliyle gelen en büyük kentsel dönüşüm Millet Mahallesi’nde gerçekleşti. Yanılmıyorsam 2004, 2005 yıllarında ilk siteler yapılmaya başlandı.
Ve çok da uzun olmayan bir sürede Millet Mahallesi müteahhit eliyle modern bir mahalleye dönüştü. Geniş bulvarları, yeşil alanları, kafeteryaları, mağazalarıyla bambaşka bir yer oldu. İnşaat sektöründeki kriz nedeniyle yavaşlasa da dönüşüm bölgede hala sürüyor.
Çok değerlenen modern yaşam alanlarının olduğu bir diğer bölge ise Bağlar Altı Mahallesi; orası da müteahhit eliyle dönüşmüş sitelerden oluşan bir bölge.
Balaban Parkı’nın açılışına gitmek için oradan geçtiğimizde hayretler içinde kalmıştım; “Yıldırım’da böyle bir yer var mıydı?” diye…
Orada da geniş bulvar ve caddeler, modern hatta oldukça lüks konutların olduğu siteler var.
Yıldırım’da Ankara Yolu’nun üstü kendiliğinden dönüşüyor… Ankara Yolu’nun altının bir kısmı da öyle; ama Mevlana mahallesi gibi yerlerde Yıldırım Belediyesi öncülüğünde dönüşüm yaşanıyor.
Mevlana’da ilk olarak Yıldırım’da İsmail Hakkı Edebali’nin belediye başkanlığı döneminde kentsel dönüşüm için adım atılmış ve belediye imkanlarıyla 2018 Kasım’ında Mevlana Mahallesi’nde 812 konut ve 12 bin metrekare ticari alandan oluşan Hüma Evleri tamamlanmıştı.
Mevlana Mahallesi’nde dönüşüm sürüyor… Diğer mahallelerde de öyle. Ancak bir sorun var; kentsel dönüşümdeki mahallelerdeki sağlıksız kötü evlerde kiracı olarak yaşayan çok sayıda kent yoksulu var. Onlar gidecek bir yer, kiralayacakları bir konut bulmakta çok zorlanıyor!
MEVLANA’DA KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN YÜZDE 30’U TAMAMLANDI
Mevlana Mahallesi’nde 7. ve 8. Etap olarak planlanan kentsel dönüşümün yüzde 30’u tamamlandı.
2023 yılı Mart ayında tamamlanması öngörülüyor… Rezerv alan kullanılmadan 60 dönümlük alanda hayata geçirilen dönüşüm kapsamında t
oplamda 944 konut yıkılacak, yerine bin 244 konut ve ticari alan inşa edilecek.
Proje zemin artı 7 kat olarak planlandı. Başkan Oktay Yılmaz’ın paylaştığı bilgiler arasında “301 konutun yıkımının tamamlandığı 7. Etap’ta çalışmaların sürdüğü; yıkılan binaların yerine 644 konut ve 177 işyeri yapılacağı; kapalı ve açık otopark, yürüyüş yolu, açık sosyal tesis alanı, çocuk oyun alanları ve fitness yerleri olacağı” yer aldı…
KAMULAŞTIRMA BEDELİ OLMADAN KAZANILAN 1 HEKTARLIK YEŞİL ALAN
Bir diğer hayata geçirilen önemli proje ise Kasım Önadım Bulvarı bölgesindeki 16 hektarlık alanda gerçekleştirilen imar uygulaması ve tapulandırma çalışmaları…
Ve bu sayede tek kuruş almadan kamulaştırma bedeli ödenmeden 1 hektarlık yani 10 dönümlük park alanı elde edilmesi…
Başkan Oktay Yılmaz; Kasım Önadım Bulvarı’na cephesi bulunan Sinandede, Mehmet Akif Ersoy, Şükraniye ve Beyazıt Mahallesi’ndeki imar uygulamaları tamamlanarak 685 tapu malikine tapularının teslim edildiğini açıkladı
Böylece söz konusu bölgede özel sektör eliyle yapılacak kentsel dönüşümün önü açıldı, yıkım çalışmalarına başlandı…
Yıldırım Belediyesi 2022’yi Tapu ve Dönüşüm Yılı ilan etti. Özel sektör eliyle yapılacak dönüşüm kapsamında yıkım törenine katılan Başkan Oktay Yılmaz şu açıklamayı yaptı:
“Yaptığımız imar ve kentleşme çalışmaları ile birlikte yeni Yıldırım'ı inşa etmeye devam ediyoruz.
Bu bağlamda yasal düzenlemelerden imar uygulamalarına, kentsel dönüşümden yeni sosyal yaşam alanlarının kazandırılmasına kadar birçok noktada proje ve hizmet üretiyoruz.
2022 yılını Tapu ve Dönüşüm Yılı ilan ederek ilçemizin birçok noktasında tapu dağıtımı gerçekleştiriyor ve kamu ve özel sektör aracılığıyla dönüşüm projeleri gerçekleştiriyoruz.
30 bin tapu dağıtımı hedefimize ulaşmak için de vatandaşlarımıza tapu dağıtımlarına başladık.
Yıldırım için yaptığımız her işte ince eleyip sık dokuyarak, yıllar sonrasını da hesaba katarak çalışmalar gerçekleştiriyoruz.
Bu doğrultuda ‘doğru plan- doğru uygulama‘ prensibimizle kamu kaynaklarını israf etmeden önemli işlere imza atıyoruz.”