13 sayılı tebliğin 2-3-4’üncü maddeleri ile Karayolları genel Müdürlüğü (KGM) işletimindeki otoyollar ile erişme kontrolünün uygulandığı karayolları için belirlenen geçiş ücretlerini ödemeden geçiş yapan araç sahiplerine verilecek cezalar ve yapılacak uygulamalar aşağıdaki gibidir.
1. Geçiş ücreti ödemeden giriş çıkış yapılan mesafeye ait ücretin 4 (dört) katı idari para cezası verilir.
2. Ödemesiz geçiş tarihini izleyen 45 (kırk beş) gün içinde, idari para cezası tebliğ edilmese bile, geçiş ücreti ile birlikte geçiş ücretinin bir katı kadar tutarının idari para cezası olarak ödenmesi halinde, idari para cezası bir kat verilmiş sayılır. Ayrıca kabahatler kanunundaki indirim hükmü uygulanmaz.
3. Normalde geçiş ücretini ödemeden geçiş yapanlardan, ödemesiz geçiş tarihini izleyen 15 (on beş) gün içinde ücreti, usulüne uygun olarak ödeyenlere karayolları ile ilgili 7417 sayılı Kanun’un 30’uncu maddesindeki 1 ve 5’inci fıkralarda belirtilen cezalar uygulanmaz.
4. Otoyollar ve kontrollü yollarda geçiş ücretini ödemeden geçiş yapan yabancı plakalı araçlara uygulanan idari para cezaları için 15 (on beş) günlük süre beklenmez. 15 gün içinde geçiş ücreti ödenirse idari para cezası tahsil edilmez.
Bu hükümlere göre, araç sahipleri herhangi bir şekilde ödemesiz geçiş yapmışlarsa bunları KGM sistemlerinden takip etmelidirler.
Buraya kadar yazılanlardan görüldüğü üzere, idari para cezası tebliğ edilmeden toplamda 45 gün içinde ödenirse idari para cezası dört kat yerine bir kat olarak ödenir ve %75 oranında indirim yapılmış olur.
İdari para cezası tebliğ edilmişse de usulüne uygun olarak KGM vergi dairesi veya tahsilata yetkili bankalara veya posta idaresine ödendiği takdirde yine idari para cezasının %75’i tahsil edilmeyecektir. Ayrıca bir peşin ödeme indirimi yapılmaz.
Okurlarımızın bu hususa dikkat etmeleri ve indirimlerin doğru uygulanarak ödemelerini yapmaları için bu yazımızı dikkatle okumalıdırlar.
5. Kanundaki değişiklik 5.Temmuz.2022 tarihinden itibaren geçerli olup. Bu tarihten 45 gün öncesine kadar yani 21.5.2022 ila 4.7.2022 tarihleri arasında olan ödemesiz geçişlerde de yukarıda saydığımız şekilde ödemeler yapılırsa dört kat yerine bir kat idari para cezası ödenir ve idari para cezalarında %75 indirim yapılmış olur. 45 günden sonraki yapılan ödemelerde geçiş ücreti ve idari para cezaları tam olarak ödenecektir.
6. Buraya kadar olan açıklamalarımızda görüldüğü üzere ödemesiz geçiş tarihinden itibaren 15 gün ve sonraki 30 gün yani toplam 45 günlük sürede ödeme konusu çok önemlidir. Aksi takdirde sürücüler veya araç sahipleri yukarıda saydığımız haklarını kaybederler.
Aynı Resmi Gazete’de yayımlanan 14 sayılı tebliğin 2 ve 3’üncü maddeleri ile
1. Kabahat dolayısıyla idari para cezası veren kamu görevlisi, ilgilinin de rıza göstermesi halinde tahsilatını derhal kendisi gerçekleştirir.
2. Ödeme süresi düzenlenmemiş idari para cezaları, tebliğinden itibaren (1) bir ay içinde ödenirse cezadan %25 oranında indirim yapılır.
3. Özellikle unutulmaması gereken konu şudur: Ödeme yapılsa bile, kişinin, bu karara karşı kanun yoluna başvurma hakkı vardır.
4. İdari para cezalarının, düzenlendikleri kanunlarda ödeme süresi belirlenmişse bu sürede, belirlenmemişse bir (1) aylık ödeme süresi içinde ödenmesi gerekir. Düzenlenecek makbuzlarda idari para cezası, indirim ve tahsilat tutarı gibi her türlü bilgi ayrı ayrı gösterilecektir.
5. Kanunun yürürlüğe girdiği 5.7.2022 tarihi çok önemlidir. Bu tarihten yani 5.7.2022 tarihinden önce verilen ancak kanun yoluna başvuru süresi geçmemiş olan idari para cezalarında;
a. Kanun yoluna başvuru süresi ödeme süresinden daha uzun olması halinde kanun yoluna başvuru süresi içinde
b. Kanun yoluna başvuru süresi ödeme süresinden daha kısa olması halinde ise ödeme süresi içinde yapılan ödemelere indirim uygulanacaktır.
Okurlarımızın maruz kaldıkları idari para cezaları ödemeleri ve bu ödemelerden yapılacak indirimlere dikkat etmelerini hatırlatmak istedik.