Dünyada tarımsal üretimle ilgili ciddi bir sorun var. Özellikle de dünyanın en büyük buğday üreticisi olan Rusya Ukrayna’nın savaş halinde olması sorunu tetikliyor.
Öte yandan gübre, işçilik, tarım ilacı, mazot, sulama gibi yüksek girdi maliyetlerine rağmen üretim yapmaya çalışan çiftçi çeşitli bitki zararlılarıyla boğuşuyor… Temmuz ayının ortalarından itibaren gündeme Ayçiçeği tarlalarına musallat olan çayır tırtılı gelmeye başladı. İlk görüldüğü yer Tekirdağ’dı…
Yıllar önce bir Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi öğretim üyelerinden bir hoca ile söyleşi yapmıştım… O yaz çok sayıda insan kene ısırması sonucu hayatını kaybetmişti.
Bana, iklimsel değişiklikten dolayı kenelerin popülasyonlarının arttığını söylemiş ve o yıllarda pek de kamuoyunun farkında olmadığı bir konudan söz etmiş ve demişti ki:
“İklimler değişiyor, hava ısınıyor; mevsiminde bir kez üreyen böcekler iki, üç kez ürüyor. Önümüzdeki yıllarda bu nedenle daha yoğun sorunlar yaşanabilir…”
İklim değişikliğinin böceklerin üreme katsayısında büyük artışlara neden olabileceğini anlatmıştı…
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Nihat Pakdil de Türkiye’de Temmuz ortalarında Tekirdağ’daki ayçiçeği tarlalarında görülen çayır tırtılı için “Bu sene popülasyonda bir patlama oldu” şeklinde bir değerlendirme yapınca, görüşüne başvurduğum hocanın 15 yıl önce anlattıkları aklıma geldi…
Tekirdağ derken, Bursa ovalarında ayçiçeği tarlalarında da görüldü bu musibet tırtıl…
Yenişehir Belediyesi’nin yaptığı tespite göre, 65 bin dönüm ayçiçeği tarlasının yanı sıra yonca ile sebze bahçelerini de istila etmeye başlayan çayır tırtılı sadece 2 bin dönüm ekili alana zarar verdi…
HIZLA MÜDAHALE VE ZARARIN EN AZA İNDİRGENMESİ
Çayır tırtılının ayçiçeği tarlalarında görülmesi üzerine hızla harekete geçen Yenişehir Belediyesi, hayvancılık ve gıda sektörünün iki stratejik ürünü olan ayçiçeği ve yonca tarlalarını istila eden çayır tırtılıyla mücadeleyi başarıyla tamamladı…
Bursa’da söz konusu zararlıyla vakit kaybetmeden kiraladıkları iki dronla havadan ilaçlama yaparak ilk mücadeleyi başlatıp tamamlayan belediye olduklarını vurgulayan Başkan Davut Aydın’ın yaptığı açıklamada şu bilgiler yer aldı:
“Tarım arazilerindeki incelemelere göre ilçe genelinde ekili 65 bin dönüm ayçiçeği tarlasından sadece 2 bin dönümü zarar gördü.
Tarımsal üretimiyle bölgesinin yıldızı olan ilçemizde tam da ilaçlamayı başlattığımız anda söz konusu zararlının yonca ve sebze ekili arazileri de istila etmeye başladığını fark ettik.
Yapılan yerinde müdahaleyle bu yıl hasat değeri 300 milyon TL olan ürünümüzü kurtararak, çiftçimizin yüzünü güldürmüş olduk…”
Çayır tırtılı ile mücadelede hızla harekete geçilmesi sonuç alınmasında etkili olmuş. ‘Öyle mi yapalım, böyle mi yapalım’ diye oyalansalardı, o tırtıllar ayçiçeklerini yiyip bitirirlerdi! Zarar çok daha büyük olurdu."
‘HEDEFİMİZ TARIMDA DİJİTALLEŞME!’
Başkan Davut Aydın şunları söyledi:
“İklim değişikliği ve küresel gıda arzında daralmayı göz önüne alarak tarımsal faaliyetlerde yeni ve akıllı teknolojilerden istifade etmek amacıyla Yenişehir Belediyesi olarak tarımda dijitalleşmeyi hedefliyoruz…
Genel Başkanımız Sayın Dr. Devlet Bahçeli’nin söylediği gibi vatan sevgisinin en iyi gösterileceği zeminlerden birisi de hiç şüphesiz yerel yönetimlerdir.
Evet kiraladığımız iki dron ve ilaç alımıyla sorunu çözdük ama çiftçimizin yanında daha güçlü olabilmek adına Yenişehir Belediyesi Kırsal Kalkınma Hizmetleri Müdürlüğümüz bünyesinde akıllı tarım uygulamalarına yönelik neler yapabileceğimizi, benzer mücadelelerde başka hangi tekniklerden faydalanabileceğimizi de masaya yatırdık
Amacımız teknolojiyle geleneksel tarım uygulamalarını buluşturmak ve çiftçimize öncülük yapmak.”
MUSTAFAKEMALPAŞA’DA ‘KADINA ŞİDDETTE SIFIR TOLERANS!’
Mustafakemalpaşa Belediyesi “Kadına şiddete sıfır tolerans” sloganıyla ilçe merkezindeki Adnan Menderes Meydanı’nda vatandaşlara broşür dağıttı.
Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Kanar genç ve çalışkan bir yerel yöneticidir. Ciddi bir toplumsal sorun olan kadına şiddet meselesinde duyarlı davranmasını takdirle karşıladım…
Başkan Mehmet Kanar’ın verdiği mesaj da dikkat çekiciydi:
‘Kadın sevgi kadın özveri demektir ve kadına şiddet asla kabul edilemez. Ben bir annenin evladı, bir eş, bir baba olarak kadına yönelik şiddetin her türlüsünü kınıyor ve karşı çıkıyorum.
Başta personellerim olmak üzere tüm ilçemizi bu görüşe davet etmek amacıyla ilçe halkımıza bilinçlendirme broşürü dağıttık.
Araştırmalara göre her 10 kadından 4’ü şiddete maruz kalıyor ve bu farkındalığı eşitliği sağlamak benim boynumun borcu.
KADES uygulamasıyla olay yerine kısa sürede müdahale edilmesi ve suçlulara uygulanan hukuki yaptırımlar bir nebze yüreğimize su serpiyor. Bu çerçevede çalışmalarımız devam edecek…”
BAŞKAN KANAR HER CUMA MAKAMINI MEYDANA TAŞIMAYI SÜRDÜRÜYOR!
Bu arada… Mustafakemalpaşa’da altyapı çalışmaları sürüyor. Altyapısı biten mahallelerde asfaltlama çalışması da başladı.
Artı, Başkan Mehmet Kanar Belediye seçildikten sonra başlattığı açık meydan makam uygulamasını sürdürüyor…
Cuma günleri makamını belediye hizmet binası önündeki meydana taşıyor.
Çocuklar dahil her yaştaki Mustafakemalpaşalı, özel kalemden randevu almak gibi herhangi bir aracı olmadan Başkan Mehmet Kanar ile görüşebiliyor.
Başkan Kanar da vatandaşın gündelik sorunlarından aracısız haberdar oluyor…
Bu tarz uygulamalar, başkan yeni seçildiğinde başlatılır, ama sonradan vazgeçilir…
Ancak Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Kanar vazgeçmedi…