USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Kent içi ulaşım örnekleri (2) Viyana/Freiburg/ New York…

05-01-2016


Geçen hafta İtalyada hava kirliliğinin limitleri aşması nedeniyle, kirliliğin önde gelen kaynağı olarak kabul edilen otomobil kullanımında bazı kısıtlamalar uygulamaya sokuldu, Milanoda 08.00-16.00 arası araçların trafiğe çıkması yasaklandı, Romada ve Bergamoda da benzer uygulamalara gidildi. Bu kentlerin içinde yaşayanlar hava kirliliğinin limitleri aşmasını belki hemen hissetmemişlerdir, ölçümler göstermiştir, kent yönetimleri, özellikle Paris Zirvesi sonrası, kentlilerin sağlığı paralelinde, belki de önünde, İklim Değişikliğinin yerküre üzerindeki yaşamın sürdürülebilirliğini tehlikeye sokması bilinciyle bu kararları alıyorlar.
İşte bu nedenle, hem kentlilerin sağlığını, hem de canlı yaşamın varlığını tehdit eden hava kirliliğini, ellerinden geldiğince kontrol altına almaya çalışan dünya kentlerinden bazı örnekleri sizlerle paylaşıyorum, paylaşıyorum ki, belki bizim de kafamızda bu örneklerdeki düzenlere doğru bir yakınlaşma oluşur, geçen hafta Hannoveri izledik, gelin bu hafta da Viyana, Freiburg ve New Yorka göz atalım, göz atalım derken, yapılan uygulamaların direksiyonunun kentlerde yaşayanların elinde olduğunun, beyinlerinin bu uygulamaları yönettiğinin de farkına varalım.
Viyana, 3,5milyon insanın yaşadığı bir dünya kenti… Aslında kent içi trafiğinde herhangi bir sıkışma problemi yok, ancak Viyanalıların ve kent yönetiminin, kent içi ulaşım hedeflerinin temelinde, atmosferi kirletmeme ve de iklim değişikliğini hızlandırmama yatıyor, tamamen çevre uyumlu bir hedef. İşte bu hedef doğrultusunda, Viyanalıların yüzde 30u yürüyor veya bisiklet ile dolaşıyor, yüzde 45i toplu taşım sistemlerini kullanıyor, yüzde 25i de otomobil kullanımına devam ediyor. Bu kullanım modeli ile Viyanalılar CO2 emisyonlarını yüzde 50 azaltmış oluyorlar. Bu hedefleri yakalamak için de bazı kolaylaştırıcı yöntemleri uygulamada tutuyorlar. Örneğin, yerleşim alanlarında katlı otoparklar yaparak yolları boşaltıyorlar, yol kenarı otoparkları azaltarak yaya ve bisiklet kapasitesini artırıyorlar, ana duraklarında otoparklar oluşturarak toplu taşım kullanımını kolaylaştırıyorlar ve de kurallara uymayanları anında tespit etmek ve disipline etmek için özel kontrol sistemini 24 saat canlı tutuyorlar.
Freiburg, 227 bin insanın yaşadığı, çevre uyumlu bir kent…
Kentin ulaşım politikasının temelinde, tüm Freiburgluları kentin her noktasına toplu taşım araçlarıyla, ucuz/hızlı/konforlu ortamlarda ulaştırmak yatıyor. Kent halkının yüzde 70i tramvay ve otobüs hatlarına en fazla 500 m uzaklıkta yaşıyor, gene kent halkının yüzde 65i hedeflerine otobüs+tramvay aktarmalı, yüzde 35i de otobüs ile ulaşıyor. Kent merkezine otomobil ile girmek yasak, tamamen yayalaşmış, 2 tramvay hattı, bisiklet ve yaya yollarıyla donatılmış durumda. Başkanlığım sürecinde yönetim kurulu üyesi olduğum Yerel Çevre Girişimleri Konseyi, ICLEInin Avrupa Sekreterliği Freiburgta olduğu için sık uğradığım ve yaya yürümenin zevkini çıkardığım bir kentti…
New York, 8,5 milyon insanın yaşadığı bir dünya kenti…
New York ulaşım modelini her vesile ile örnek olarak sunuyorum. Bakın New Yorkluların ve de New Yorku ziyaret eden herkesin buluştuğu 2 meydan, Times Square ve Herald Square, kent yönetimi tarafından yayalaştırıldı, halk şölen yaptı. Her sabah 2,5 milyon New Yorklu Manhattan adasındaki işine toplu taşım araçlarıyla gidiyor, akşamları da aynı şekilde evlerine dönüyor, 1,5 milyonu da otomobillerini kullanmaya devam ediyor. Ada içindeki hareketlerinde de, toplu taşım araçları yanında, saatlik veya günlük araba kiralama, yürüme, bisiklet kiralama yöntemlerini kullanırken, toplu taşım araçlarında uygulanan bilet entegrasyonu sayesinde, 2 saat içinde yaptığı tüm aktarmalar için tek bilet ödemesi yapıyor.
Bu örnekleri okurken lütfen kentimiz içindeki yaşamımızda bizim de bazı kısıtlamalara girmemiz gereğini, en azından hissedin, mümkün olduğunca kent içi ulaşımınızı toplu taşım araçlarıyla yapma yolunu seçin, sizin bu seçiminizi çekici yapacak bazı uygulamaları kent yönetiminden isteyin, bu anlamda kent içine özel araçlarınızla girmemeye özen gösterin, kent yönetiminden, bu örneklerde okuduğunuz aktarmalı toplu taşım düzenini kurmasını isteyin…
Ne dersiniz?
Tüm okurlarıma ve Ekohaber ailesine sağlıklı, mutlu ve başarılı bir yeni yıl diliyorum.

EKOHABER

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?