Tasarım hizmetleri yurt içinden satın alınabileceği gibi yurt dışından da satın alınabilmektedir. Yurt dışından alınan hizmet alımı mahiyetindeki tasarım hizmeti satın almalarının vergi kanunları karşısındaki durumu ise, bu haftaki yazımızın konusunu oluşturmaktadır.
İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü tarafından 18.02.2016 tarih ve 62030549-125[30-2014/253]-13805 sayılı özelge ile yurt içi ve yurt dışı müşterilerine sahibi olan bir şirketin, web sitelerinden reklam ve tanıtım hizmeti verdiğiniz belirtilerek söz konusu hizmetlerin yapılabilmesi amacıyla yurt dışından temin edilen hizmetlerin vergilendirilmesi hususunda bilgi talep edildiği anlaşılmakta olup konu hakkında başkanlık görüş bildirilmiştir.
Konunun kurumlar vergisi yönünden irdelenmesinde Çifte Vergilemeyi Önleme Anlaşmaları çok büyük önem arz etmektedir. Söz konusu Anlaşmaların “Ticari Kazançlar”ı düzenleyen 7 inci maddelerinin 1 inci fıkraları uyarınca, İrlanda, Avustralya ve ABD mukimi şirketlerin Türkiye’de, ilgili anlaşmaların “İşyeri”ne ilişkin 5 inci maddeleri kapsamında, bu gelirlerin elde edilmesi ile bağlantılı bir işyerine sahip olmaksızın elde edecekleri gelirleri vergileme hakkı mukim oldukları ülkelere aittir. İrlanda, Avustralya ve ABD mukimi şirketlerin Türkiye’de ilgili Anlaşmaların 5 inci maddeleri kapsamında, bu gelirlerin elde edilmesi ile bağlantılı bir işyerine sahip olmaları durumunda Türkiye’nin de bu işyerlerine atfedilebilen miktarla sınırlı olmak üzere bu kazançları vergileme hakkı bulunmaktadır.
Yukarıda belirtilen ülkelerde mukim şirketlerin ilgili Anlaşma hükümleri çerçevesinde Türkiye’de vergi ödemeleri durumunda Türkiye’de ödenen vergiler, ilgili Anlaşmaların “Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi”ne ilişkin maddeleri çerçevesinde İrlanda, Avustralya ve ABD’de mahsup edilebilecektir.
Anlaşma hükümlerinin iç mevzuata göre değişiklik getirdiği durumlarda, Anlaşma hükümlerinden yararlanabilmek için İrlanda, Avustralya ve ABD mukimi söz konusu teşebbüslerin İrlanda, Avustralya ve ABD’de tam mükellef olduğunu ve tüm dünya kazançları üzerinden bu ülkelerde vergilendirildiğini İrlanda, Avustralya ve ABD yetkili makamlarından alacağı bir belge (mukimlik belgesi) ile kanıtlamaları ve bu belgenin aslı ile birlikte Noterce veya İrlanda, Avustralya ve ABD’deki Türk konsolosluklarınca tasdik edilmiş Türkçe tercümesinin bir örneğini ilgili vergi dairesine veya kendilerine yapılan ödeme üzerinden vergi sorumlularınca vergi tevkifatı yapılması durumunda ise vergi sorumlularına ibraz etmesi gerekmektedir.
Diğer taraftan, bahse konu ülkeler dışında kalan ülkelerin mukimlerinden hizmet alınmasına ilişkin olarak bilgi talep edilmesi halinde söz konusu talebin başvurulan ülkeler yönünden ayrıca değerlendirilmesi gerekeceği tabiidir.
26/04/2014 tarih ve 28983 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak 01/05/2014 tarihinde yürürlüğe giren KDV Genel Uygulama Tebliğinin “I/C-2.1.2.1. İkametgâhı, İşyeri, Kanuni Merkezi ve İş Merkezi Türkiye’de Bulunmayanlar Tarafından Yapılan İşlemler” Bölümü’nde; “3065 sayılı Kanunun 1’inci maddesine göre bir hizmetin KDV’nin konusuna girebilmesi için Türkiye’de ifa edilmesi gerekmektedir. Aynı Kanunun (6/b) maddesinde ise Türkiye’de yapılan veya faydalanılan hizmetlerin Türkiye’de ifa edilmiş sayılacağı hükme bağlanmıştır.
Buna göre, ikametgâhı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayanların Türkiye’de yaptığı hizmetler ile bunların yurt dışında yaptığı ancak Türkiye’de faydalanılan hizmetler KDV’ye tabi olacaktır.
Bu gibi hizmet ifalarında mükellef, esas olarak hizmeti ifa eden olmakla birlikte, Türkiye’de ikametgâhı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi bulunmadığından, KDV’nin tamamı, hizmetten faydalanan yurt içindeki muhatap tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edilip ödenecektir.” denilmektedir.
Öte yandan, verginin mükellefi yurt dışındaki satıcı firma olmakla birlikte, söz konusu firmanın Türkiye’de ikametgâhı, iş yeri, kanuni merkezi veya iş merkezinin bulunmaması halinde hizmet bedeli üzerinden hesaplanacak verginin, Kanun’un 9/1 inci maddesi gereğince şirketiniz tarafından 2 No’lu KDV beyannamesi ile sorumlu sıfatıyla beyan edilerek ödenmesi gerekmektedir.