Kıymetli okurlar, hepimizin malumu üzerine muhtelif kaza veya afet durumlarında gerçek ya da tüzel kişiler adına kayıtlı araçlar değer kaybına uğrayabilir ve hatta perte çıkmak suretiyle hurdaya ayrılabilmektedir.
Özellikle ticari şirketler açısından değer kaybı bedellerinin sigorta şirketlerinden tanzim edilmesi konusunun vergisel anlamda ne gibi uygulamalar doğuracağı ise uygulamada soru işaretleri barındırmaktadır.
Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü tarafından “B.07.1.GİB.4.06.17.01-KDV-2010-14030-02-373 sayı ile verilen özelgede, teşekkülünüze bağlı … ait ünitelerde sel ve su basması sonucu meydana gelen hasarın kendi olanaklarınızla giderildiği, söz konusu hasarla ilgili olarak sigorta şirketince tespit edilen hasar bedelinin tarafınıza ödendiği, bu hasarın giderilmesi ile ilgili olarak yapılan harcama tutarı için sigorta şirketi adına düzenlediğiniz faturada KDV hesaplandığı, ancak hesaplanan KDV tutarının sigorta şirketi tarafından ödenmediği belirtilerek söz konusu hasarla ilgili olarak düzenlenen faturada KDV hesaplanıp hesaplanmayacağı hususunda görüş bildirilmiştir.
3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 1/1 inci maddesi ile ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti kapsamında Türkiye’de yapılan teslim ve hizmetler katma değer vergisinin konusuna alınmış, 20/1 inci maddesine göre de teslim ve hizmet işlemlerinde matrahın, bu işlemlerin karşılığını teşkil eden bedel olduğu hükme bağlanmıştır.
213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 229’uncu maddesi uyarınca, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşteriye borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satanın veya iş yapanın fatura düzenleyip müşteriye vermesi mecburi olup, ticari kazancın tespitine ilişkin olarak yapılan harcamalara ait belgenin teslim veya hizmet yapılan ve bunun karşılığında borçlananlar adına düzenlenmesi gerekmektedir. Dolayısıyla, meydana gelen hasarın sigorta şirketi tarafından giderilmesi gerekmekte olup sigorta şirketine hasarın giderilmesi amacıyla verilen hizmetler KDV’ye tabi bulunmaktadır. Bu hizmetlerin, sigorta şirketine bizzat hasar gören kurum tarafından kendi hasarını gidermek suretiyle verilmesi bu durumu değiştirmemektedir. Buna göre, teşekkülünüze bağlı … ait ünitelerde sel ve su basması sonucu meydana gelen hasarın kendi olanaklarınızla giderilmesi sonucu sigorta şirketine verilen hizmetler KDV’ye tabi bulunmakta olup, bu işlemle ilgili olarak sigorta şirketine düzenleyeceğiniz faturada, toplam tutar üzerinden KDV hesaplanması gerektiği konusunda görüş bildirilmiştir.
Ayrıca işlemin gelir ve kurumlar vergisi tarafında ise amortismandan sadeleştirilmiş net defter değeri üzerinden gider yazılacağı ve sigorta şirketinden gelen tutarın da gelir hesaplarına intikal edeceği malumumuzdur.