USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Bursa Hoş Sadâ Derneği Korosu gariban hamisi Rüştü Burlu’yu şarkılarla andı

Bursa Hoş Sadâ Derneği Korosu gariban hamisi Rüştü Burlu’yu şarkılarla andı
26-06-2023

Eski Bursalılar Tevfik Rüştü Burlu’yu çok iyi tanır. Hem doktor olarak hem de hayırsever olarak…

Muayenehanesinin kapısını çalan hiçbir hastayı parası yok diye kapıdan çevirmezdi…

Şehirde gariban babası olarak bilinir… Şehirde pek çok hayır iyine imza attı, sağlık ve sosyal hizmetler alanında hastaneden huzurevlerine, yurtlara dek pek çok kurum binasının yapılmasını destekledi; kamu yararı gözeten pek çok derneğin kuruluşuna öncülük etti…

En çok desteklediği kuruluşların başında eskiden Çocuk Esirgeme Kurumu olarak bilinen kuruluş ile huzurevleri, özetle Sosyal Hizmet birimleri gelirdi.

Şehrin yoksuluna, ihtiyaç sahiplerine, çocuklarına pek çok katkı sunmuş olan Bursa’nın değeri Uz. Dr. Tevfik Rüştü Burlu’yu Bursa Hoş Sadâ Kültür ve Sanat Derneği unutmadı…

Adı gibi çok hoş bir vefa örneği gösterdi…

Hazırladığı muhteşem bir program ile Dr. Rüştü Burlu’yu Uğur Mumcu Salonu’nda düzenlenen gecede hem andı hem de derneğin korosu Dr. Burlu anısına konser verdi…

Ne güzel…   

Bursa Hoş Sadâ Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Rüya Sani Gündiler aynı zamanda Dernek Korosu’nun  şefliğini de yapıyor…

Dr. Rüştü Burlu Anma gecesini ve konseri izleyenler arasında Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü yurtlarında kalan 60 civarında çocuk ve genç de yer aldı…

Bursalı sanatseverlerin yoğun ilgi gösterdiği konserin sunuculuğunu Sebahat Mutlu üstlendi…
Dr. Rüştü Burlu Anma Gecesi ve Konseri’ne başta oğlu Murat  Burlu olmak üzere  aile bireyleri; 41 yıl yanında görev yapan  Mustafa Gökbalkan;

Yenişehir Huzurevi Müdürü Mustafa Baştürk; Rüştü Burlu Çocuk Evleri Müdürü Doğan İlhan; Cemal Sönmez Rehberlik. Merkezi Müdürü Hakan Uşma;

Büyükşehir Belediyesi  Huzurevleri  Müdürü  Yasemin Şavşatlı; Sevgi Evleri  Koordinasyon Merkezi Müdür Vekili Gökhan Yağmuroğlu;

Sırameşeler Sevgi Evleri Yöneticileri, Büyükşehir Belediyesi Huzurevleri Vakfı Başkanı Gürkan Kaya; Bursa Dostluk Gezeği Derneği Başkanı Ömer Lapacı; Akbank Emekliler derneği Bursa Şubesi Başkanı Türkan Özyazan;

Spastik Engelliler Rehabilitasyon Vakfı Başkanı  Birsen Aksoy , İş Bankasi Emekliler Derneği Bursa Şubesi Başkanı Kemal Tolunay,;

Bir Kuble Nağme Bir Kuble Şiir Topluluğu Başkanı  Selahattin Seymen ile topluluk üyeleri Hayatı Yazıcı, Ali Günay gibi çok sayıda bürokrat ve STK temsilcisi katıldı…

Anma Gecesi’nde oğlu Murat Burlu ve dönemin Sosyal Hizmetler Birim Yöneticileri Rüştü Burlu'nın şehre kazandırdıklarını fotoğraf ve slayt eşliğinde yaptıkları sunumla izleyicilere hatırlattılar.

Ardından da Rüya Sani Gündiler Şefliğindeki Bursa Hoş Sada kültür ve Sanat Derneği Korosu Zeki Müren şarkılarından oluşan konser verdi.

Programın sonunda Rüştü Burlu'nun oğlu Murat Burlu, torunları ve çalışma arkadaşları da sahneye davet edilerek 'Şimdi Uzaklardasın' eseri seslendirildi.

Bursa Hoş Sadâ Kültür ve Sanat Derneği Başkanı ve dernek korosu şefi Rüya Sani Gündiler katkı sunanlara teşekkür etti:

“Harika sunumuyla geceyi taçlandıran Sayın Sebahat Mutlu’ya, bize desteklerini esirgemeyen çok değerli üyelerimiz Sayın Nurcan  Kılıç  ve sayın Orhan Kılıç’a, her zaman yanımızda olan ve profesyonel çekimlerimizi gerçekleştiren Selahattin Seymen’e; orkestra üyelerimize ve gecenin gizli kahramanı teknik sorumlumuz Onur Emiroğlu'a, Sanat Güneşimiz Zeki Müren'i de yad ettiğimiz gecede bizleri yalnız bırakmayan dernek başkanlarına,  konuklarımıza ve dostlarımıza   çok teşekkür ederiz…”

Ben de Rüya Sani Gündiler’i; koro üyelerini, etkinliğe katkı koyan herkesi bir Eski Bursalı olarak gösterdikleri duyarlılık ve vefadan dolayı kutluyorum…

RÜŞTÜ BURLU’NUN KISA YAŞAM ÖYKÜSÜ:

 

Ruh ve sinir hastalıkları mütehassısı ve sosyal hizmetler gönüllüsü Tevfik Rüştü Burlu 24 Temmuz 1928 tarihinde dünyaya geldi.

Bursa Erkek Lisesini müteakip girdiği İstanbul Tıp Fakültesi'nden 1945-1951 yılları arasında mezun olarak doktor oldu. Erzurum'da tamamladığı askerlik ve ilk hekimlik görevinin ardından Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde uzmanlık eğitimini tamamlayarak uzmanlık alanı olarak eski adıyla asabiyeye (şimdilerde psikiyatri deniyor) yönelmiş oldu.

1963 yılında Bursa Devlet Hastanesinde 16 yıl boyunca sürecek olan ruh ve sinir hastalıkları uzmanlığı görevine başladı. 1979'da kendi isteği ile emekliye ayrılıp muayenehanesinde doktorluğuna devam etti.

Doktorluk yıllarının en başından itibaren Sosyal Hizmetler konusuna hasassiyet gösterdi. Yaşam tarzı olarak çevresindeki garibanlara yardımcı olabilmek onun baş felsefesi oldu. Henüz 1951 yılında Erzurum'da asker hekim olarak kariyerine başladığında ile bağlı Çat ilçesinin kaymakam vekilliği görevini üstlenmiştir. Sağlık ve sosyal şartları çok geride olan ilçede Sağlık ve Sosyal Yardımlaşma Derneğini kurarak ilk hizmetlerine başladı.

 1963 yılında tayin olduğu Bursa'da sosyal hizmet etkinliklerine daha yoğun olarak ağırlık verdi. Çocuk Esirgeme Kurumu’nun Sırameşeler semtindeki yeni binasına taşınmasında ve Saniye Rıza Kız Yetiştirme Yurdu’nun yapılıp faaliyete geçmesinde önemli görevler üstlendi, liderlik etti.

 Görev yapmakta olduğu Bursa Devlet Hastanesine ise Rehabilitasyon Merkezi kurulmasında ve teknik donanımın sosyal yardımlaşma ile hastaneye kazandırılmasında öncülük etti.

Zübeyde Hanım Doğumevinin tamamlanmasına yardımcı oldu. Hayatını adamış olduğu garibanlar adına 3 adet kitap yazdı, bu kitaplarının gelirinin tamamını sosyal hizmetler amaçlı kullanılmasını sağladı. Aynı zamanda Bursa’da çeşitli yerel gazetelerde köşe yazısı yazdı.  Cemal Yağcı'nın Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü döneminde, sağlığında bir kuruluşa adının verilmesi teklifi, dönemin Devlet Bakanı Hasan Gemici tarafından uygun görüldü. Sırameşeler Yetiştirme Yurdunun adı Dr. Rüştü Burlu olarak değiştirildi.

Bursa'da çoğunu kendisinin kurduğu 20'ye yakın dernek ve kuruluşta aktif görev aldı ve oluşmasına önayak olduğu fonlar ile hem ihtiyaç sahiplerine doğrudan yardım ulaştırdı hem de yararlanabilecekleri sosyal altyapının oluşmasına önayak oldu.

Bu dernekler arasında Çocuk Esirgeme Kurumu, Büyükşehir Belediyesi Huzurevi, Sakatlar Derneği, Saniye Rıza Yetiştirme Yurdu, Zübeyde Hanım Doğumevi, Eşrefiler Kız Yetiştirme Yurdu Spastik Çocuklar Vakfı ve daha niceleri sayılabilir. Tüm bu yardımları ve mütevazı kişiliği ile Bursa'da bilenler tarafından "Gariban Babası" diye de anılmaktadır.
Evli ve 2 çocuk ve 4 torun sahibi olan Dr. Rüştü Burlu 17 Temmuz 2016 tarihinde Bursa’da vefat etti.

 Yazdığı kitaplar

Garibanlar (1975), Çocuğun Sorunları (1979; Garibana Huzur(1988)

Kategori: 1928 doğumlular Türk hekimler

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?