Bugüne kadar sizlere elektrikli otomobiller üzerindeki gelişmeleri çeşitli yönleriyle aktardım, bu hafta da bu sektörün dünya ekonomi pazarındaki konumuna göz atalım. Elektrikli otomobil sektörü dünyanın karşısına dikilen iklim değişikliği olgusunun körüklediği yeşil enerji patlaması sayesinde tüm zamanların en hızlı büyüyen ekonomik hareketi oldu. Bu hareketin körükleyicisi Tesla şirketi Elon Musk’ın yönlendirmesiyle tüm zamanların en hızlı büyüyen hisse senetlerine sahip oldu. Halen senet değerlerinde %50’ye varan artışlar olduğu görülüyor.
Elon Musk gerçekten elektrikli araç sektöründe yeniliklerinden ve uzay tutkularından kripto para birimlerine kadar ileri görüşlere sahip bir üretici. Aslında 2008’de ilk Tesla Roadster’ı piyasaya sürdüğünde ve insanlar ilk nesil elektrikli araçlara uzak dururken onu onların gözdesi yaptı. İşte o günlerden bu yana Tesla hisse değerleri adeta uçarak fırladı. Aslında bu oluşum sadece arabalarla sınırlı değil, Musk çok daha büyük bir resme bakıyor ve tüm cephelerde elektrikli bir geleceğin temelini oluşturuyor.
Elon Musk için her şey sorunsuz değil tabii, Şubat ayında Tesla, güvenlik nedeniyle 130.000’den fazla aracı geri çağıracağını söyledi. CNBC o sırada yaptığı açıklamada, sürüş sırasında güvenlikle ilgili birçok özelliğin kaybına yol açabilecek dokunmatik ekran arızaları tespit edildiğini açıklandı.
Geleneksel otomobil üreticileri de geri kalmadı, hem Ford hem de GM gelişmekte olan bu yeni sanayi için büyük yatırımlar yapmaya başladılar. Xpeng Motors telefonunuzdan birkaç dokunuşla sipariş edilebilecek, tamamen otonom, 250 millik menzile sahip bir araba geliştirdi, herkes için benzersiz rahatlık ve uygun fiyatla dünyanın otomotiv sanayini alt üst etmeğe hazırlanıyor. Xpeng gibi piyasaya yeni girenler, Tesla’nın hızlı yükselişini kaçıran yatırımcılar için mükemmel fırsatlar sunuyor.
Diğer bir Çinli elektrikli araç üreticisi Nio Inc. rekor olacak seviyede araç teslimatı yaptıktan sonra bir de pil üretiminde devrim yaparak Çinli yatırımcılardan gelen artıştan sonra hisse senedi fiyatı yıla 59 dolardan başlayıp katlanarak yükseldi.
Nikola Motors bir Amerikan şirketidir ve yakın zamanda elektrikli Nikola One’ı piyasaya sürmüştür, ayrıca yine tamamen elektrikli, uzun menzilli kamyonları üretmeye başlamıştır. Bu heyecan verici gelişmeye rağmen 2020’deki halka arzından bu yana zor bir adım yaşadı, senetlerinin hisse değerinin %75’lere gerilediğini gördü.
Motorlu araçlarla ulaşım sistemleri, dünya ulaşım aracı üreten firmalardaki değişimlerle hızla elektrikli araca dönüşmektedir. Önümüzdeki on yıl içinde yollarda 125 milyon elektrikli aracın görüleceği tahminleri yoğunlaşmaktadır.
Elektrikli ulaşım sistemlerindeki bu ve benzeri gelişmeler benim bilgi alanım içinde pek yer almasa da önem verdiğim iklim değişikliği felaketi karşında insanlığı karbon salınımlarını frenlemeye zorlayacak oluşumlar dikkatimi çekiyor ve gelişmeleri bıkmadan usanmadan paylaşıyorum.
Aslında dünyada ulaşım dışında iklim değişikliğinde daha etkin olan başka alanlarda, örneğin enerji üretiminde kömür kullanımının durdurulması da hızlanmaktadır, karbon salınımı olmayan yeni enerji kaynakları devreye sokulmaktadır. Örneğin Kanada maden endüstrisinde güçlü bir ülkedir, önemli bir kömür ve çinko üreticisidir. Bugünlerde dünyaya kömürün sonu müjdesini verirken, gelecek yıllarda karbon salınımı olmayan çinkonun enerji üretiminde kilit rol oynayacağını açıklamaktadır.
Bizde seçim nedeniyle siyaset sahnesinde tartışılan konular arasında iklim değişikliği mücadelesine yönelik adımları ne yazık ki henüz duyamıyoruz, oysa Paris Sözleşmesini imzalayan ülkelerde elektrikli araç kullanımı hızla artarken, kömürle çalışan enerji santralları da kapatılmaya başlandı. O nedenle ülkemiz yönetimleri de artık hızla bu konuları uygulama planları içine yerleştirmek zorundadırlar. Fırsat buldukça ve her vesile ile bu zorunluluğumuzu onların önüne seriyorum…