Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sınırları içinde, Ercan Havalimanı dışında sivil uçuşlar için yapılmış bir de Geçitkale (Lefkonuk) Havalimanı vardı. Gazi Mağusa kazası sınırlarında Mesarya Ovası’ndaki havalimanı, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından 1974 Barış Harekatı’ndan sonra askeri amaçla da kullanıldı. 1982’de yeniden yapılmaya başlanan ve 1985 yılında bitirilen Geçitkale Havalimanı için Türkiye Cumhuriyeti o yıllarda 10 milyon dolar harcama yaptı. Ardından 1986’da THY’nin bir yolcu uçağı ilk kez bu meydana inerek tarihe geçti.
IATA kodu GEC ve ICAO Kodu LCGK olan Geçitkale Havalimanı’nın pisti 2850 metre uzunlukta ve 45 metre genişlikte uluslararası standartlarda olup olağanüstü durumlar için Ercan Havalimanı’nın alternatifi olarak 1992’de ve 2002-2004 arası sivil amaca yönelik olarak hizmet verdi.
Geçitkale Havalimanı, 2008 yılında Asil Nadir’in İngiltere’de kurulu Resorce Consulting Services Ltd. adlı şirketine yıllığı 1 Milyon 580 Bin Euro olarak 15 yıllığına kiraya verildi. Fakat şirket havalimanı için gerekli yatırımı yapamadığı gerekçesiyle 2016 yılında ‘kanunsuz’ olarak elinden alınarak askerlere teslim edildi. Nadir, buna karşı çıktıysa da durum değişmedi. Tüm bu gelişmelerden ötürü, talihsiz havalimanı kuruluş amacı olan sivil uçuşlara ne yazık ki hiç açılamadı.
Şu anda aletli uçuşlara (IFR) kapalı olan ve sadece görerek uçuş (VFR) yapan hafif kanatlı uçaklara açık olan havalimanı 2008 yılında yüksek gerilim hatlarının 09 numaralı pistin yaklaşma hattına (Bile bile) konulmasıyla aletli uçuşlara teknik olarak kapatıldı. 2012 yılında Ercan Havalimanı’nın özelleştirilme sözleşmesine “Yolcu taşımacılığına açık tek havalimanı” maddesinin konulmasıyla (Tıpkı, İstanbul Havalimanı imtiyaz sözleşmesine tek havalimanı olacak maddesinin konulması gibi) Geçitkale Havalimanı sivil / ticari uçuşlara önce fiilen, sonra da resmen kapatılmış oldu. Bu haliyle hiç bir ticari işlevi olmayan Geçitkale Havalimanı, KKTC Bakanlar Kurulu kararıyla, imzalanan bir protokolle (“Bakanlar Kurulu, iki ülke arasındaki mevcut dostluk ve kardeşlik ilişkilerini geliştirme amacı ile iki ülkenin silahlı kuvvetleri arasında askeri eğitim ve işbirliği faaliyetlerini geliştirmek maksadı ile hazırlanan ve Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ile KKTC hükümeti arasında Geçitkale Havaalanı’nın tahsisi ve kullanım hakkının Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığına verilmesine ilişkin protokolün imzalanması hususunda Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığına yetki verilmesine karar verdi.”)
16 Ocak 2023’te Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı’na verildi. Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait İHA/SİHA’ların kullandığı Geçitkale Havalimanı gerekli durumlarda savaş uçaklarının da kullanılmasına uygun olacaktır.
Geçici tahsisin üzerinden bir yıl geçtikten sonra KKTC Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu hafta içinde özel gündemle toplanıp, KKTC Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasında Geçitkale Havaalanı’nın Tahsisi ve Kullanım Hakkının Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı’na Verilmesine İlişkin Protokol (Onay) Yasa Tasarısına ilişkin komite raporu okundu ve ardındanda tasarı üzerinde görüşmelere geçildi.
Tasarı üzerinde muhalefet partisi Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, Geçitkale Havalimanı’nın olduğu şekliyle havalimanı olarak kullanılabileceğini, Ercan Havalimanı’nın devre dışı kalması halinde Geçitkale Havalimanı’nın uçuş güvenliği olan bir havalimanı olarak kullanılabileceği, hava sporları için de kullanılabileceği, KKTC sivil havacılık otoritesinin burada devre dışı kalmasının söz konusu olmayacağı, askeri üs olmayacağı ve savaş uçaklarının konuşlanmayacağını kaydederek, bu çerçevede tasarıya CTP olarak “Evet” oyu vereceklerini söyledi. Daha sonra da tasarı oy birliğiyle kabul edildi.
KKTC Meclisi’nin kabul ettiği kanunla Geçitkale Havalimanı resmen sivil uçuşlara kapatıldı ve askeri meydan niteliği kazandı. Ercan Havalimanı da böylece rakipsiz oluşunu tam garanti altına alarak kazanan tek taraf oldu.
Mutlu yarınlar Türkiyem…