USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

YANLIŞ YAPMAYIN (2)

18-12-2023

İlçenizde Sanayi OSB’lerine İzin Vermeyin Geçen hafta Tarım ve Hayvancılık alanında gücünüzü geliştirme, güçlü adımlar atma yolunda, örnekler vererek bazı önerilerim olmuştu.

Bu hafta da, doğanın yörenize bahşettiği güzellikler içinde Kırsal Turizmi geliştirme yolunda, Belediye Başkanlarımıza ve BUDSİAD Yönetim Kuruluna önerilerim olacak.

Ama önce geçen hafta medyada yer alan, Orhaneli Belediye Başkanı Ali Aykurt’un yörelerindeki Kırsal Turizm konusundaki hedeflerini sizlerle yeniden paylaşmak istiyorum, kendisi konunun ana hatlarını şöyle çiziyor; Doğanın ve doğal insanların şehri Orhaneli olsun istedik, birbirini destekleyen iki ana başlık oluşturduk, 1.Turizm 2. Tarım Traking yollarının belirlenmesi, Sadağı Kanyonunun görülmesinin aktif hale getirilmesi, rafting yapılmasını planladık. Bu parkuru 3 yıl içinde 21bin kişi gezdi. Marmara denizine dökülen 20km’den fazla uzunluktaki Kocasu Çayına bağlı 8km uzunluğundaki rafting parkuru 2021’de açıldı ve o günden buyana çok sayıda yerli ve yabancı turistağırlıyoruz. Kocasu Çayında dere balıkçılığı da halk arasında çok tutulan bir etkinlik olarak devam ediyor.

Tarihi Beyce Pazarımız da kentimizin önde gelen alanlarından biri, 700 yıllık geçmişe dayanıyor. Çiftçilerimizin Orhaneli’nin verimli topraklarında kendi elleriyle ektiği, biçtiği, tamamıyla organik ürünler bu pazarda satılmakta. Zeki Müren’in ‘’A Fadimem hadi senle kaçalım, Bey Pazarına, dükkan açalım’’ türküsüne konu olan bizim Bey Pazarımız. Beyce Doğal Yaşam Spor Merkeziyle, doğamızı korumak amacıyla insanlarımıza yeşil alanlarımızı açmak istiyoruz. Maceracıların

jumping, paintball, hayvan sevenlerin at biniciliği, kamp sevenlerin karavan ve çadır alanları hizmete sokuluyor. Eko Turizm Projemizi başlatıyoruz. İlk etapta 1restoran, 2 katlı kır evi, 15 adet bungolov yapıldı, bu sayıyı 45 bungolova çıkaracağız. Geleneksel olarak süren Karagöz Çilek, Kiraz, Yaban Mersini, Ahududu Festivali ile Orhaneli Kamp ve Karavan Festivali Beyce Doğal Yaşam Spor Merkezinde yapılmaktadır.

Başkanlık konutu Orhaneli Kültür Evi’ne dönüştürülüyor. Orhaneli Dost Eli Mağazası da Orhaneli Belediyesinin ihtiyaç sahibi aileler için açtığı mağazadır, burada para geçmiyor. Sunulan bütün giysiler, ayakkabılar yeni, ihtiyaç sahiplerine buradan teslim ediliyor. Orhaneli’ndeki bu güzel dayanışma esnaf ve hayırseverlerin katkılarıyla yürüyor. Dost Eli Mağazası sayesinde gönülden gönüle bağ oluşturuluyor… Belediye Başkanının kalemiyle Orhaneli’nin kırsal turizm hareketiyle kol kola gireceği doğa ve toplum yapısını okuduk. Kendisi de zaten bu değerleriyle yerli ve yabancı turistlerin gözdesi olmaya başladıklarını, ziyaretçi rakamlarıyla aktardı. Orhaneli Belediye Başkanının kırsal turizm hareketi kapsamında oluşturmayı planladığı ve adım adım uygulamaya soktuğu sistemin benzeri çalışmaların diğer 3 Belediye Başkanımızın da gündeminde olduğuna inanıyorum.

Ben geçen hafta dağ yöremizin 4 Belediye Başkanımıza tarım zengini olan Hollanda’daki sistemi yerinde incelemelerini önermiştim ve Hollanda’ya giderken veya dönüşte, Avusturya veya İsviçre’nin Alp bölgelerinde ara verin, dağlardaki yaz turizmi(!) hareketini, dağlarda oluşturulmuş, üzerinde milyonlarca insanın yürüyüş yaptığı patikalar ağını inceleyin, oradaki turizmcilerle konuşun, demiştim. Onlar size artık kış turizmcisi olmadıklarını, gelirlerinin büyük çoğunluğunu yazın kazandıklarını, anlatacaklardır. Yaz aylarında milyonlarca Avrupalı, doğanın güzellikleri içinde yürüyerek yaz tatillerini sürdürüyorlar. Dönüşünüzde Turizm Bakanlığı ve Valiliğimizin desteğini alarak, yörelerinizdeki doğa renklerinin, güzelliklerinin hakim olduğu alanlarda yürüyüş patikaları ağı oluşturarak bu değerlerinizi de hem kendi insanlarımıza hem de Avrupa’nın dağlarda yürüyüş yapma tutkunu insanlara tanıtın.

Bu yazdıklarım ilk anda belki sizlere hayal gibi gelir, ama biz yetenekli bir ulusuz, ben bir DSİ’li olarak daima şu örneği veririm, 50’lili yıllarda Türkiye’de küçük barajlar dahi yabancı mühendislerce projelendirilir, yabancı yatırımcılarca inşa edilirdi. Ama Türk mühendisinin gelişen bilgisi ve yeteneği sayesinde, bugün dünyanın sayılı barajlarından biri olan Atatürk Barajı’nı Türk mühendisi projelendirdi, Türk Müteahhitleri inşa etti. Onun için kendinize güvenerek kolları sıvayın. Önermesi benden, uygulaması sizden…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?