USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

TARIMDA HOLLANDA GERÇEĞİ VE ALINACAK DERSLER (1)

02-01-2024

Biliyorsunuz tarımda Hollanda modelini her vesile ile önünüze sererim, son iki haftaki yazılarımda da, dağ yöresi ilçelerimizi yönetenlere ve iş insanlarına, doğanın onlara sunduğu varlıkları yanlış yapmadan değerlendirmeleri yolundaki görüşlerimi aktarırken, tarım ve hayvancılıkta dünyanın en zengin ülkelerinin başında koşan Hollanda’ya gidip, onların uyguladığı sistemleri incelemelerini, ders çıkarmalarını, önermiştim.
Bu arada ben de sosyal medyada dolaşırken TARIM DÜNYASI adlı bir siteyle karşılaştım, sitenin kurucusu Ali Ekber Yıldırım’ın aynı başlıktaki yazısını dikkatle okudum, bizim tarım dünyamızı yönetenlerin ve iş insanlarımızın, yazı başlığının ‘’…ALINACAK DERSLER’’ bölümüyle dikkatlerine sunmak istedim, gelin bu değerli yazıyı hep beraber, ders almak amacıyla, dikkatle okuyalım;
‘’Tarım ihracatında Hollanda, Amerika Birleşik Devletlerinden sonra dünyadaki en büyük ikinci ihracatçıdır. 2022’de 122,3 milyar avro değerinde tarım ürünü ihraç etti. Avrupa, Hollanda için tarımsal ürünlerin hem ihracatı hem de ithalatı için en önemli Pazar. Hollanda toplamda ihracatının yüzde 69,7’sini Avrupa Birliğine gerçekleştiriyor.

Köy kahvesinden Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne, miting meydanlarından üniversitedeki ders sıralarına kadar birçok platformda konu tarıma gelince ‘’Konya kadar Hollanda, tarımda 100 milyar dolar ihracat yapıyor, biz niye yapamıyoruz?’’ diye söze başlanır. Tarımla ilgili konuşmalarda en çok Hollanda örneği verilir. Hollanda tarımda bizden farklı olarak ne yapıyor? İthalatı, ihracatı ne kadar? Nasıl bir tarım politikası uygulanıyor? Türkiye olarak alacağımız dersler nelerdir? Bu sorulara yanıt bulmaya çalıştım.


Amerika’dan sonra dünyanın en fazla tarım ve gıda ürünü ihraç eden ülkesi Hollanda. Yüzölçümü, tarım yapılan alanları ve nüfusu dikkate alındığında bu büyük başarının elde edilmesi dikkatleri bu ülkeye çeviriyor.
Hollanda, nüfusu, yüzölçümü, Türkiye ile karşılaştırılamayacak kadar küçük. Hollanda 41bin 528 kilometrekare yüzölçümü ve 17milyon 591bin kişinin yaşadığı, Avrupa Birliği’nin kurucu ülkelerinden birisidir. Alan olarak ta Avrupa Birliği’nin en küçük ülkelerindendir. Nüfus yoğunluğu kilometre kare başına 491 olan Hollanda, dünyadaki nüfus yoğunluğu en yüksek olan ülkelerden birisidir.


Topraklarının yarısından fazlası deniz seviyesinin altında. Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü’nün 2023 yılında yayınladığı ‘’Hollanda Ülke Profili’’ ve ‘’Hollanda Pazar Bilgileri’’ raporlarında da yer verildiği üzere, Hollanda, Ren, Maas ve Shelde nehirlerinin deltasında kurulmuş 41 bin 528 kilometrekarelik yüzölçümünün 7bin 578 kilometrekarelik kısmı (%18) su ve kanallardan oluşuyor. Coğrafi yapısı itibariyle düz bir araziye sahip olan ülke topraklarının yaklaşık yarısından fazlası deniz seviyesinin altındadır.


Seracılıkta da dünyanın en önemli ülkelerinden biridir. Hollanda için ekonomi ve istihdamının yaklaşık yüzde 10’unu oluşturan tarım ve bahçecilik sektörleri çok önemli rol oynamaktadır. Hollanda tarım sektörü çoğunlukla tahıllar (özellikle buğday), yem bitkileri(yemlik mısır gibi) ve patates üzerine kuruludur. Bahçecilik tarafında ise sebze ve çiçek soğanlarının üretimi geniş yer alıyor. Hollanda seracılıkta dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olup seralarda çoğunlukla tatlı biber ve gül gibi sebze ve çiçek üretilir. ‘’
Değerli okurlarımın yeni yılını sağlık ve mutluluk dileklerimle kutlarım.
Bu vesile ile sizin de yeni yılınızı kutlarım.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?