Dün maaş zamlarına tepki gösteren öğretmenler iş bıraktı.
Yüzde 11,54'lük maaş zammı tüm memur ve emeklilerde olduğu gibi öğretmenleri de çileden çıkardı...
Eğitim ve Bilim Gücü Dayanışma Sendikası, Genç Eğitim Sendikası ve Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası üyeleri kamu çalışanlarına verilen yüzde 11,45’lik zammı protesto etti.
İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştirilerek 2025 maaş zamlarını kınayan sendika temsilcileri taleplerini gündeme getirdi...
OKAN ATAR: "KİRA ARTIŞI YÜZDE 58; MAAŞA ZAM YÜZDE 11,54"
Sendika temsilcilerinin yaptıkları basın açıklamalarından bazı satır başları şöyle;
Eğitim Gücü Sen Bursa Şube Başkanı Okan Atar:
"...Bugün burada yalnızca maaşlarımız için değil, emeğimizin onuru, alın terimizin karşılığı ve insanca bir yaşam hakkımız için toplandık. Bizler, susarak kaybetmeye, sessiz kalarak görmezden gelinmeye daha fazla tahammül edemeyiz.
Bu meydan, yalnızca bir çığlığın değil, bir hak arayışının sembolüdür. Bugün Türkiye’nin dört bir yanında eğitim çalışanları ve kamu emekçileri, haksızlıklar karşısında iş bırakıyor. Çünkü artık bıçak kemiğe dayanmadı artık kemiği kesiyor. Raflarda artan fiyatlar, evleri ısıtamayan faturalar, memurlar için hayalden öteye geçemeyen bir yaşam standardı.
Tüm bunların karşısında bizler yalnızca geçim derdine düşürülmüş bir kesim değil, toplumun vicdanıyız. ENAG’a göre yıllık enflasyon yüzde 83,40 iken TÜİK’in kendi açıkladığı rakam bile yüzde 44,38.
Devletin vergi ve harçlar için yeniden değerleme oranı yüzde 43,93 olarak belirlenmişken, sözde zam adı altında belirlenen enflasyon farkı ise yüzde 11,54 ile bu oranın çok uzağındadır.
Aralık ayı maaş bordromu sizinle paylaşıyorum. Aralık ayı maaşım 38 bin 844,39 TL ev kiram ise aralık ayında 22 bin TL idi. Kira artış oranı yüzde 58 iken yüzde 11,54 zam ile biz eğitim çalışanları zenginleşmiş mi olduk hesaplamayı siz değerli kamuoyuna bırakıyorum...”
METİN ÖKSÜZ: “YOKSULLUK İLE AÇLIK SINIRI ARASINDA KALDIK!’
Genç Eğitim Sendikası Sen Bursa Şube Başkanı Metin Öksüz:
"...Bugün burada, eğitim çalışanlarının ekonomik ve sosyal haklarının korunması için haklı bir talebin sesi olmak üzere toplandık. Ülkemizde yaşanan yüksek enflasyon, ne yazık ki eğitim çalışanlarının yaşam standartlarını derinden etkilemiştir.
Yapılan maaş artışlarının yetersiz kalması, eğitim emekçilerimizi yoksulluk ve açlık sınırı arasında sıkışıp kalmaya mecbur bırakmıştır. Bizler, öğrencilerimize en iyi eğitimi sunabilmek için fedakârca çalışırken, ekonomik kaygılarla boğuşmak zorunda bırakılmayı hak etmiyoruz.
Geçim sıkıntısının her geçen gün derinleştiği bu süreçte, eğitim emekçilerinin ekonomik haklarının güvence altına alınması ve sosyal adaletin sağlanması bir zorunluluktur. Kamu çalışanları toplu sözleşmede bizim asla kabul etmediğimiz ama yetkili-etkisizlerin altına imza attığı yüzde 6 zammın üzerine yüzde 5,54 enflasyon düzeltmesi aldı ve toplamda maaşlarında yüzde 11,54 artış oldu...”
MEHMET TUNCAY ALKAN: ' YAŞAM ŞARTLARIMIZ AĞIRLAŞTI"
Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası Bursa Şube Başkanı Mehmet Tuncay Alkan:
"...Bugün emeğimizin değersizleştirilmesine, yaşam şartlarımızın ağırlaştırılmasına, yoksullaştırılmamıza ve insanca yaşam hakkımızın hiçe sayılmasına karşı ülkemizin her köşesinde alanlardayız.
TÜİK'in açıkladığı yüzde 44,38 yıllık enflasyon oranı, çarşıda ve pazarda yaşadığımız gerçeklerle asla bağdaşmıyor. Halkı yanıltan bu sahte rakamlarla bizleri sefalete mahkum etmeye çalışanlara karşı susmayacağız.
Yalanlarla örülmüş bu sistemin oyununu reddediyoruz. Kamu emekçilerinin maaşlarına yüzde 11,54 gibi bir zam uygulamak alın terimize ve emeğimize yapılmış bir hakarettir.
Üstelik bu hakaret yalnızca kamu emekçilerini değil, toplumun geniş kesimlerini de yaralamaktadır. Ekonomik kriz ile her gün biraz daha zorlaşan hayat şartları temel ihtiyaçlarımızı bile karşılayamayacak duruma gelmemize yol açtı.
Asgari ücret işçi sendikaları ve konfederasyonların söz sahibi olduğu bir komisyon tarafından belirlenmeli...”