USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Türk Mühendis Odalar Birliği ve Türk Mimar Odaları Birliği

17-07-2023

6235 Sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanunu (Kısaca “TMMOB”) ile, Türkiye sınırları içinde meslek ve sanatlarını icraya kanunen yetkili olup da mesleki faaliyette bulunan yüksek mühendis, yüksek mimar, mühendis ve mimarları teşkilatı içinde toplayan tüzel kişiliğe sahip Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği kurulmuştur.

Kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşu olan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ve Odaların merkezi Ankara’dadır (TMMOB m.1).

Birliğin kuruluş amacı şunlardır:

a) Bütün mühendis ve mimarları ihtisas kollarına ayırmak ve her kol için bir oda kurulmasına karar vermek;

Bu suretle aynı ihtisasa mensup meslek mensuplarını bir Odanın bünyesinde toplamak; merkezde idare heyeti, haysiyet divanı ve murakıplar gibi görevlilere yetecek kadar üyesi bulunmayan Odanın merkezini, Umumi Heyetin belirleyeceği yerde açmak;

b) Mühendislik ve mimarlık mesleği mensuplarının, müşterek ihtiyaçlarını karşılamak, mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak, mesleğin genel menfaatlere uygun olarak gelişmesini sağlamak, meslek mensuplarının birbirleriyle ve halk ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hakim kılmak üzere meslek disiplinini ve ahlakını korumak için gerekli gördüğü bütün teşebbüs ve faaliyetlerde bulunmak;

c) Meslek ve menfaatleriyle ilgili işlerde resmi makamlarla işbirliği yaparak gerekli yardımlarda ve tekliflerde bulunmak, meslekle ilgili bütün mevzuatı normları, fenni şartnameleri incelemek ve bunlar hakkındaki görüş ve düşünceleri ilgililere bildirmektir (TMMOB m.2).

Mühendis, büyük ölçekli, karmaşık sistemleri analiz etmek, geliştirmek ve değerlendirmek için çeşitli sahalarda görev alır. Mühendislik, çalışma sahalarına göre; inşaat mühendisi, genetik mühendisi, maden mühendisi, elektrik elektronik mühendisi, makine mühendisi, çevre mühendisi gibi pek çok dala ayrılmaktadır. Mühendis; teknik, matematiksel ve sosyal veriler ışığında insanların kullanımına yönelik yeni sistemler üretme ve geliştirme ile sorumludur.

Mimar ise, yapıları mimari ilkeler (sağlamlık, işlevsellik, estetik) doğrultusunda dizayn eden, bunu yaparken kullanıcı isteklerini göz önünde bulunduran ve genellikle yapım sürecini de kontrol eden, denetleyen usta yapıcı, sanatçı olan gerçek kişidir. Bu anlamda mimar, tasarımcı kimliğe sahip olması gereken kişidir. Mühendis ise, tasarlanan projelerin uygulanabilir olmasını sağlayan kişidir. Bu nitelikleri göz önüne alındığında, mimar ve mühendisin üstlendikleri görevlerin çoğunlukla birbirlerini tamamladıkları, diğer bir anlatımla yapılacak işin ilk aşamasının mimar ve devamı olan ikinci aşamasının mühendis tarafından yerine getirildiği açıkça anlaşılmaktadır. Bununla birlikte her iki farklı görevleri üstlenen mesleklerin, yine de farklı meslekler olduğu, farklı görevleri ifa ettikleri duraksama konusu olmasa gerekir.

Mimarlık ve mühendislik mesleğinde olanlarla ilgili odaların farklı olması da bu görüşü kanıtlar durumdadır. Her iki meslekte olanların TMMOB çatısı altında, aynı Birlik içinde olmaları hem mesleki açıdan uyumsuz hem de meslek sorunlarının tek altında olması bakımından zorluklar doğurmaktadır.

Her iki meslek mensuplarının, mesleki gelişimleri ile sorunlarının dile getirilmesi bir yana, huzur içinde uyumlu faaliyette bulunmaları açısından ayrı ayrı “Birlik” çatısı altında olmaları yerinde olacaktır. Bu yaklaşım, Devlet ve millet olarak, her iki meslek mensuplarına karşı çok geç kalınmış yerine getirmemiz gereken bir görev olsa gerekir.

Türk Mühendis Odaları Birliği ve Türk Mimar Odaları Birliği’ni ayrı ayrı çatılar altında gerçekleştirmek için, Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nin konuyu ele alması ve çözüme kavuşturacağı inancı ile, şimdiden emeği geçecek olanlara, saygılarımızı ve şükranlarımızı sunarız.

Ailenizle birlikte esenlik ve mutluluklar diler, çalışmalarınızda başarı ile en içten saygılarımızı sunarız.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?